fbpx

Upute za učenike, roditelje i nastavnike pred početak školske godine u FBiH

Epidemiolog Sanjin Musa je tokom obraćanja Kriznog štaba FBiH govorio o smjernicama povodom početka nastave u školama.

– Treba uzeti u obzir da je u suzbijanju Covida 19 zatvaranje škola bila jedna od najčešće primjenjenih intervencija. Tako se utjecalo na 90 posto učenika u svijetu. Otvaranje se mora izvesti na siguran način, u skladu sa preporukama. Odluka o ponovnom otvaranju iziskuje jednu širu diskusiju svih zainteresovanih strana, planiramo da se sutra desi veliki sastanak. Ono čim smo se vodili u razmatranju cjelokupne situacije je rizik po samu djecu, a osim toga rizik koji nose sekundarni prenosi, tj. pogoršanje opće epidemiološke situacije – kazao je Musa.

Dodaje da otvaranje škola nosi veliki rizik od širenja infekcije.

– U Izraelu su npr. deset dana nakon otvranja škola zabilježeno širenje epidemije. Otvaranje škola nosi najveći rizik od širenja infekcije u zajednici. Smatramo da je kombinacija dva pristupa najoptimalnija varijanta; otvaranje za manje uzraste u grupama i pridržavanje epidemioloških mjera. Najprihvatljivije je otvoriti škole za đake do 4. razreda. Također, važna je edukacija osoblja i roditelja povodom Covid 19″ – kaže on. 

Musa dodaje da osnovna prevencija ostaje nošenje maski, te održavanje distance.

– Osnovni principi prevencije jeste nošenje maski za đake i održavanje distance i higijene ruku. Učenici i nastavnici trebaju ostati kući ukoliko oni ili neko od ukućana imaju simptome. Potrebno je osiguranje svih potrebnih dezinfekcijskih sredstava, osigurati adekvatno provjetravanje, ne preporučuje se organizovanje obroka u školama, đaci trebaju nositi hranu od kuće. Skratiti časove, ograničiti okupljanja i organizovanje drugih dešavanja gdje se može skupiti veći broj đaka – objašnjava. 

(N1, Kidsinfo.ba) 

Prethodna priča

Khan i Šešum: Djeca i mladi trebaju sigurnije i bolje škole

Naredna priča

Konačna odluka: Hoće li nastava u FBiH biti odgođena?

Najnovije iz VIJESTI

-->