fbpx

Alemka Markotić: Povratak djece u školu ne predstavlja povećani rizik

Alemka Markotić, ravnateljica zagrebačke Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević rekla je u nedjelju da povratak djece u školu ne predstavlja povećani rizik te je dodala kako to pokazuju i primjeri drugih zemalja, koje su održavale nastavu za vrijeme korona virusa.

– Prema podacima zemalja koje su održavale nastavu za vrijeme korone, nije se pokazao veliki postotak oboljelih među djecom, niti da su bili ozbiljni prijenosnici koronavirusa, za razliku od gripe – komentirala je Markotić povratak djece u školu u Dnevniku HRT-a.

Podsjetila je kako u vrijeme gripe polovica ili dvije trećine djece ne dolazi u školu. Istaknula je da će se svatko tko bude u respiratornom infektu zadržati doma, a svi ostali će moći ići u školu.

– Zasad, prema svim pokazateljima, nema podataka da je to povećani rizik – dodala je.

Vezano za preporuke u školama, naglasila je da ne mogu postaviti jednu preporuku koja će vrijediti za sve i slijedećih pet, šest mjeseci. Kao i do sada, pratit će se situacija na različitim razinama i sukladno tome će Ministarstvo znanosti i obrazovanja zajedno s Ministarstvom zdravstva, Nacionalnim stožerom i epidemiolozima “pokušati donositi najbolje odluke”.

Markotić je istaknula i da bi trenutno povećane brojke koje se bilježe u ljetnom razdoblju bile vrlo ozbiljne da je zimsko razdoblje.

– Već danima imamo oko 90 posto onih koji su inficirani i ne trebaju bolničko liječenje, a samo je oko jedan posto na respiratoru. Ne može se gledati samo povećane brojke nego cijela situacija – naglasila je.

Dodala je i da će povećani brojevi biti prisutni još nekoliko dana jer je to “uvijek tako kad se pojave žarišta”, nakon čega ljudi postaju svjesniji i počinju se više pridržavati mjera.

Ustvrdila je da Hrvatska i pored jake turističke sezone uspijeva održati sigurnost svojih građana i velikog broja turista, većina oboljelih ima blage oblike, nema stranaca na respiratorima, bolnice nisu pune turista i stranih ljudi, prenosi Hina.

Na jesen će, kaže, trebati više napora da se drži sve pod kontrolom jer će, osim Covida, biti i drugih respiratornih infekcija.

Vezano za cjepivo, ponovila je da ga se prema najoptimističnijim prognozama može očekivati krajem proljeća.

(FENA, Kidsinfo.ba) 

Prethodna priča

PCR testovi u BiH među skupljim u Evropi

Naredna priča

Predrag Kon: Evo kakve maske učenici treba da nose ukoliko krenu u školu

Najnovije iz VIJESTI

-->