fbpx

Prijavite se na online aktivnosti Umjetničke galerije BiH

Povodom samostalne izložbe Bojana Stojičića “Viva la Transicion” Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine, u okviru muzejsko-obrazovnih aktivnosti, organizuje razgovor sa umjetnikom namijenjen mladima uzrasta od 14 do 18 godina.

Putem ove aktivnosti mladi će se upoznati s pojmovima konceptualne umjetnosti i odnosima vizuelne umjetnosti i semiotike. Imat će priliku s umjetnikom razgovarati o njegovih pet semiotičkih intervencija iz svakodnevnog okruženja iz ciklusa “No trace promises the path” iz 2017. godine. Također, učesnici će dobiti zadatak da na sličan način naprave semiotičke intervencije u svom svakodnevnom okruženju i da ih fotografišu. Aktivnost će se održati 21. avgusta (petak) sa početkom u 18:00 sati i planirano je da traje sat i trideset minuta. Link putem kojeg će se pristupiti online aktivnosti, učesnici će dobiti na taj dan putem maila.

No, to nije sve. Naime, Umjetnička galerija BiH organizuje i radionicu za stariji školski uzrast, tačnije djecu od osam do 12 godina,  pod nazivom “Muzejski prozor”. Radionica  obuhvata kreiranje izložbe od ličnih i svakodnevnih predmeta učesnika. Obrazovna svrha je razumijevanje značaja i višestrukih vrijednosti muzejskih eksponata kao kultuno-historijskog naslijeđa. 

Učesnici aktivnosti će imati zadatak da:

– odaberu predmete iz svoje okoline (koji su im iz nekog razloga vrijedni i bitni)

– napišu na papiru legendu za taj predmet (da mu daju ime, napišu od kojeg je materijala i koje značenje on ima za njih)

– postave predmete na prozor svoje sobe zajedno sa legendama

– fotografišu scenu sa vanjske strane prozora

Online aktivnost će se održati putem Zooma 20. avgusta (četvrtak) sa početkom u 18:00 sati i planirano je da traje sat i trideset minuta. Zoom link će se poslati učesnicima na dan održavanja aktivnosti.

(Kidsinfo.ba) 

Prethodna priča

Kako prepoznati simptome korona virusa kod djece?

Naredna priča

Dnevna doza zdravlja: Namirnice koje je najbolje jesti sirove

Najnovije iz VIJESTI

-->