fbpx

Dnevna doza zdravlja: Namirnice koje je najbolje jesti sirove

“Kuhana cvekla gubi 25 posto folata (oblik vitamina B9), kao i mnoštvo drugih vitamina i minerala”, objasnila je njujorška medicinska sestra Rebecca Park koja je ujedno i kreatorica “Remedies for me”.

Cvekla inače sadrži kalcij, željezo, bjelančevine i kalij, kao i visok nivo vlakana i folata.

Časopis Frontiers i Nutrition je prije četiri godine objavio rezultate istraživanja u kojima se navodi kako kuhani kelj nema ista svojstva u borbi protiv različitih bolesti kao sirovi kelj.

Zašto je to tako? Prema rezultatima ovog istraživanja, kelj sadrži spojeve koji se nazivaju glukozinolati, a koji se pretvaraju u drugačiji spoj kada dođu u kontakt s enzimom mirozinazom. Toplina inaktivira mirozinazu pa tako kuhani kelj gubi svojstva za borbu protiv različitih bolesti.

Crvena paprika je odličan izvor vitamina C. Zapravo, ona sadrži skoro tri puta više ovog vitamina nego narandže. No toplina ga uništava, zbog čega stručnjaci preporučuju da ih konzumirate sirove kako biste osigurali veći unos vitamina C.

Koliko često jedete borovnice? One su pune antioksidanata koji se zovu
flavonoidi. Najbolje ih je konzumirati sirove kako biste u organizam unijeli što je više moguće. Osim toga, nekoliko istraživanja je otkrilo kako obrada borovnica smanjuje nivo polifenola.

Crveni luk ima mnoštvo zdravstvenih pogodnosti, pogotovo ako ga konzumirate sirovog. Naprimjer, kuhanje luka može smanjiti prednosti fitohemikalija koje se bore protiv raka. Osim toga, luk pomaže kod sprečavanja kardiovaskularnih bolesti.

Kada se luk zagrije u rerni ili na vatri, sva svojstva koja su inače korisna za srce nestaju u roku od pola sata ili manje, što uglavnom ovisi o tome da li je luk čitav ili je narezan.

Naposljetku, kuhanje češnjaka potiskuje njegovo antibakterijsko djelovanje, dok jedna minuta u mikrovalnoj uništava njegove sposobnosti za borbu protiv raka.

(Klix.ba, Kidsinfo.ba) 
Prethodna priča

Prijavite se na online aktivnosti Umjetničke galerije BiH

Naredna priča

Video: Pet prirodnih načina za uklanjanje strija

Najnovije iz VIJESTI

-->