fbpx

Čelnik UN-a: Pandemija korona virusa ugrozila školovanje više od milijardu učenika

Čelnik Ujedinjenih nacija Antonio Guterres izjavio je u utorak da je pandemija koronavirusa izazvala najveći prekid obrazovanja u istoriji, uz zatvaranja škola u više od 160 zemalja od sredine jula koja su pogodila više od milijardu učenika.

Osim toga, Guterres je kazao da je najmanje 40 miliona djece širom svijeta propustilo obrazovanje „u njihovoj kritičnoj predškolskoj godini“.

Kao rezultat toga, on je upozorio da se svijet suočava s „generacijskom katastrofom koja bi mogla uništiti neizrecivi ljudski potencijal, potkopati decenije napretka i ojačati ionako utvrđenu nejednakost“.

–  U odlučujućem smo momentu za djecu i mlade u svijetu. Odluke koje vlade i naši partneri sada donesu imat će trajni uticaj na stotine miliona mladih ljudi i na perspektive razvoja u decenijama koje dolaze – izjavio je Guterres u video poruci u političkom brifingu na 26 stranica.

Guterres je pozvao na ponovno otvaranje škola kada se lokalne transmisije virusa jednom stave pod kontrolu, prenosi Associated Press.

(FENA; Kidsinfo.ba) 

Prethodna priča

Otvorena treća sezona golmanske Akademije Asmir Begović

Naredna priča

Koncerti, izložbe i predstava: Pogledajte ovosedmični program "Mostarskog ljeta"

Najnovije iz VIJESTI

-->