fbpx

Veganski i bez kvasca: Napravite hljeb sa sjemenkama

Pečenje hljeba na potpuno drugačiji način: U samo 60 minuta, napravite ukusni hljeb sa sjemenkama bez kvasca i namirnica životinjskog porijekla. Uz mnoštvo različitih orašastih plodova, ključni su javorov sirup i kokosovo ulje, a okus je odličan!

Potrebni sastojci: 

  • 300 g dmBio zobenih pahuljica
  • 300 g dmBio suncokretovih sjemenki
  • 180 g dmBio sjemenki lana
  • 40 g dmBio chia sjemenki
  • 100 g dmBio badema
  • 50 g dmBio oraha
  • 50 g dmBio indijskih oraha
  • 8 kašika dmBio kokosovog ulja
  • 3 kašika dmBio javorovog sirupa
  • dmBio so
  • 700 ml vode

Priprema:

  1. Sitno nasjeckajte polovinu badema, oraha i indijskih oraha i u zdjeli ih pomiješajte s drugom polovinom cijelih badema, oraha, indijskih oraha, zobenim pahuljicama i sjemenkama suncokreta.

  2. U drugoj posudi umutite kokosovo ulje, javorov sirup i 700 ml vode. Smjesu pomiješajte sa suhim sastojcima, dodajte chia sjemenke i sjemenke lana te sve sastojke umijesite u tijesto.

  3. Kokosovim uljem namažite posudu za hljeb i dodajte u nju tijesto. Ostavite da se odstoji najmanje 2 sata.

  4. Rernu zagrijte na 180 °C. Pecite smjesu u posudi za hljeb 20-25 minuta, a zatim je pažljivo izvadite. Stavite izravno na lim za pečenje i pecite još 40-50 minuta, dok hljeb ne poprimi zlatnosmeđu notu i postane čvrst. Prije rezanja ostavite da se u potpunosti ohladi!

Prijatno!

(dm-drogeriemarkt.ba, Kidsinfo.ba) 

Prethodna priča

Zanimljivosti o "Malom princu" koje možda niste znali

Naredna priča

Mostarsko ljeto: Otvorena izložba fotografija "Ljepota različitosti"

Najnovije iz VIJESTI

-->