fbpx

Ministar Krivić: Ozakonit ćemo online nastavu

Pripremale su se, osim toga, izmjene Zakona o udžbenicima u Kantonu Sarajevo i Zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo, a sve intencije kantonalne vlasti u Sarajevu je ministar za obrazovanje, nauku i mlade Anis Krivić okarakterisao kao iznuđene zbog pandemije korona virusa.

Zakon o osnovnom odgoju i obrazovanju

Ministar Anis Krivić izjavio je za Klix.ba da je intencija pojednostaviti proceduru donošenja odluke o načinu izvođenja nastave, odnosno olakšati prelazak sa kabinetske na online nastavu u vidu da ministar daje saglasnosti školama.

“Ovo je odredba koja je trebala postojati i ranije. Svako eventualno buduće realiziranje nastave želimo da nam bude institucionalno priznato. Moramo voditi računa o tome da, bez obzira na okolnosti, nastava bude propisana”, istakao je Krivić.

Upozorio je da se online nastava održavala za vrijeme pandemije koronavirusa, ali da za to nije postojalo zakonsko uporište.

“Neko može da kaže da se ne priznaju razredi koje su završili učenici u Kantonu Sarajevo budući da su to radili u online okruženju, što nigdje nije propisano. Ne želim da nam neko kaže da ta nastava ne može biti priznata”, istakao je ministar Krivić.

Prema njegovim riječima, intencija je da izmjene i dopune Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju daju ministru mogućnost da sistem bude agilniji i da može brže odgovoriti na eventualnu nesreću.

“Ovo je generalna odredba koja ne podrazumijeva samo pandemiju, nego i zagađanje zraka ili proglašenja bilo koje druge nesreće”, kazao je ministar Krivić.

Također, stavom dva predloženo je da će ministar donositi bliži propis o načinu i uvjetima izvođenja online nastave u školama.

“Ova izmjena se ne odnosi na realizaciju nastave u septembru i ne odnosi se na naše planove”, istakao je ministar Krivić.

Zakon o udžbenicima

Krivić je za Klix.ba kazao da kurikularna reforma nije mogla biti okončana zbog pandemije koronavirusa i da su rokovi pomjereni.

“Objektivno nismo mogli očekivati da taj posao bude gotov iz razloga jer se određena testiranja nisu mogla desiti zbog strogih epidemioloških mjera. Odlučili smo da idemo u izmjene Zakona o udžbenicima gdje odgađamo njegovu primjenu”, rekao je Krivić.

Navodi da je rok za kurikularnu reformu pomjeren za nekoliko mjeseci.

“Ovom izmjenom se zakon još godinu neće primjenjivati budući da počinje školska godina u septembru. Bez ove promjene zakon bi ostao neprimjenjiv budući da kurikularna reforma treba da iznjedri kurikulum na osnovu kojeg se štampaju udžbenici, a mi to nemamo”, kazao je on.

Zakon o visokom obrazovanju

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo je zaprimilo veći broj molbi i zahtijeva za prolongiranje roka za završetak studija po predbolonjskom sistemu studija, a koji je po važećim zakonom utvrđen do 30. septembra 2020.

“U slučaju da ne dođe do izmjena Zakona o visokom obrazovanju imali bi za posljedicu vraćanje studenata na niže godine studija, povećanje troškova studija i gubitak vremena… Senat UNSA je također usvojio zaključak s tim u vezi, tako da smo i mi pokrenuli inicijativu da se rok prolongira do 30. septembra 2022. godine”, rekao je Krivić.

Navodi kako zbog pandemije koronavirusa nisu bili u mogućnosti da se bave suštinskim izmjenama zakona, već da su bili primorani da se bave iznuđenim izmjenama.

“Neki zakoni su u nacrtu, spremni”, zaključio je ministar Krivić.

(Klix.ba, Kidsinfo.ba) 
Prethodna priča

Promocija novog modela rada s mladim osobama s invaliditetom

Naredna priča

Sve spremno za 12. Omladinski Film Festival i Drive-In Cinema

Najnovije iz VIJESTI

-->