fbpx

U Mostaru upriličeno druženje s književnicom za djecu i mlade Elmirom Helać-Mekić

U okviru manifestacije “Mostarsko ljeto” u utorak je u dvorištu Narodne biblioteke Mostar upriličeno druženje s književnicom za djecu i mlade Elmirom Helać-Mekić.

O Elmiri Helać-Mekić, autorici romana “Kamen”, “Kaldrma”, “Psi s raskrsnice” i zbirke priča “Horozgrad”, govorili su dr. sc. Amina Delić-Zimić i profesorica bosanskog jezika i književnosti Zejna Prguda.

“U nedostatku književnih djela za djecu u našoj zemlji, a zbog izvanknjiževnih razloga koji se reflektiraju kroz nedostatak kvalitetne književne produkcije, ona se pojavila kao svijetla zraka iza tamnog oblaka pišući o aktuelnim temama suvremenog života. Možda sam subjektivna, ali moje mišljenje je da će ona biti nasljednica Branka Ćopića, neprevaziđenog u dječjoj književnosti. Ovo govorim iz iskustva, jer se rijetko dešava da baš svi učenici pročitaju lektiru, a to se meni desilo sa romanom ‘Kamen'”, kazala je tom prigodom profesorica Prguda.

Autorica je istaknula da se trudi baviti aktualnim temama kao što su prijateljstvo, humanističke nauke, vrijednosti poštovanje, uvažavanje, tolerancija, prevencija vršnjačkog nasilja.

Nacionalna i univerzitetska biblioteke Bosne i Hercegovine nominirala je Elmiru Helać-Mekić za prestižnu svjetsku nagradu Astrid Lindgren Memorial Award za 2021. godinu. Ta nagrada dodjeljuje se na godišnjem nivou jednom od prepoznatljivih pisaca za djecu i mlade.

Promocija laureata dogodit će se u Frankfurtu u listopada, ako prilike budu dozvoljavale.

“Pišem srcem, dolazim srcem, družim se s djecom srcem, a posebno mi je draga ova nominacija, zato što su me nominirali mali čitatelji, recenzenti, moje kolege prosvjetni radnici koje cijenim i kolege koji rade u kulturi na čemu sam ih mnogo zahvalna. Zaista je prekrasan osjećaj kada znate da ste poštenim radom, iskrenim nijetom zaslužili i dobili jednu takvu nagradu za ono što ste uradili”, kazala poručila Elmira Helać-Mekić.

Za potrebe slijepe i slabovidne djece sve četiri knjige autorice Helać-Mekić snimljene su na CD, priopćili su organizatori Mostarskog ljeta.

(FENA, Kidsinfo.ba) 

Prethodna priča

Na Ilidži uskoro počinje Omladinski Film Festival

Naredna priča

U Općoj bolnici urađen drugi carski rez trudnici pozitivnoj na korona virus

Najnovije iz VIJESTI

-->