U potrazi ste za laganim mliječnim kolačem koji je odličan za tople dane ljeta? Predlažemo vam da napravite Tres leches po receptu Harryja Coopera.
Potrebni sastojci:
Šest jaja
180 grama brašna
Jedan prašak za pecivo
100 grama šećera
Vanilija (ekstrakt ili šećer)
600 mililitara mlijeka
300 mililitara kondenzovanog mlijeka
400 mililitara vrhnja za kreme
Sastojci za karamelu:
250 grama šećera
50 grama maslaca
250 mililitara vrhnja
Priprema:
Razdvojite žumance i bjelance. U odvojenim posudama oboje pjenasto umutiti sa šećerom (po polovinu u svaku posudu). U posudu sa žumancima postepeno dodajte brašno, prašak za pecivo i vaniliju. Bez brige ako vam djeluje presuho, kada dodate umućene bjelance bit će OK. Smjesu preliti u kalup obložen papirom za pečenje i peći na 180 stepeni, 20 minuta.
Izvaditi biskvit, okrenuti i viljuškom izbušiti rupice. Ostaviti da se ohladi. Nakon toga preliti s mješavinom od mlijeka, kond. mlijeka i vrhnja. Ostavite u frižider da upije (neće odmah upiti sve). Sat nakon toga pripremite karamelu. Istopite šećer na srednje jakoj vatri, a kada se istopi i krene tamniti skloniti s vatre i dodati maslac. Promješati i vratiti na ringlu. Nakon dvije minute ponovo skloniti i uliti vrhnje, te miješati dok se ne sjedini. Vratiti i kuhati dvije do tri minute. Ostavite da se ohladi. Hladnu karamelu preliti preko biskvita i vratite kolač u frižider na dva sata ili preko noći što je idealno.
(Kidsinfo.ba)