Sacher tortu smatraju kraljicom čokoladnih torti, a ukoliko želite da ukućane iznenadite baš ovom poslasticom predlažemo vam da je napravite po receptu Harryja Coopera.
Potrebni sastojci:
6 jaja
70 grama šećera
200 grama putera/maslaca
350 grama tamne čokolade
150 grama brašna
mala kašika praška za pecivo
prstohvat soli
400 grama marmelade od kajsije
Vanilija
⠀
Priprema: ⠀
Umutite puter s polovinom šećera i vanilijom (tečna aroma), a zatim dodajte žumanjke. Istopite čokoladu na pari i ostavite kratko da se ohladi, a zatim dodajte smjesu uz stalno miješanje. Umitite bjelanjke s malo soli i preostalim šećerom. Prebacite trećinu šlaga od bjelanaca u smjesu i ručno izmješajte. U ostatak šlaga dodajte brašno i prašak za pecivo. Izmješajte kašikom, pazeći da smjesa ostane što prozračnija.
Nakon toga sve prebaciti u smjesu sa čokoladom i izmješajte dok se ne sjedine sve grudvice. Smjesu izlijte u premazan kalup i pecite 45 minuta na 160 ili 170 stepeni.
Kada se ohladi prerežite koru horizontalno na dvije polovine. Prvu koru premažite s 300 grama marmelade. Nakon toga stavite drugu koru i ponovite postupak s ostatkom marmelade. Ostavite kratko da se ohladi, a u međuvremenu istopite 50 grama putera dok ne proključa. Sklonite i ubacite sitno iskomadanu čokoladu (200 grama) dok ne dobijete glatku glazuru. Prelijte tortu glazurom i ostavite dva sata u frižider.
(Kidsinfo.ba)