fbpx

Spremni za povratak u školu zahvaljujući ljetnom programu Udruženja “DUGA”

Nepisano je pravilo da ljetni raspust podrazumijeva odmor od školskih obaveza i svakodnevnog učenja, ali to svakako ne znači da zajedno s djetetom ne možete raditi na razvoju vještina koje će mu pomoći u nastavku školovanja, ali i u životu uopšteno.

Društvo ujedinjenih građanskih akcija (DUGA) će tokom juna, jula i avgusta sprovoditi program radnog naziva “Lični razvoj” koji podrazumijeva rad na razvoju životnih vještina, samopouzdanja, uvjerenja i vrijednosti, te rad na emocijama i onaj u domenu planiranja životnih ciljeva i rješavanja konflikta. Sve to putem online radionica, prezentacija i drugih oblika online sadržaja koji će biti dostupni na njihovoj Facebook stranici.

Ovo nisu teme koje smo mi tek tako izmislili, nego se kroz naše dugogodišnje iskustvo pokazalo da se one unutar našeg obrazovnog sistema ne obrađuju. Djeca imaju problem prilikom sklapanja prijateljstava i prepoznavanja emocija, te u procesu planiranja tokom školovanja. Svi znamo koliko su komunikacijske i vještine adaptacije, te mogućnost prihvatanja promjena bitni kada se dođe na tržište rada – poručuju iz DUGE.

Ovo udruženje smatra da je izolacija zbog korona virusa kod roditelja stvorila određenu dozu straha za povratak djece u školu u septembru, obzirom na to da su jednim dijelom izgubili osjećaj za socijalni kontakt. Upravo zbog toga će ovaj program, između ostalog, pomoći da dijete pripremite za povratak u školu, što podrazumijeva prepoznavanje i prevazilaženje strahova.

Roditeljima je bitno da dijete ima kvalitetan i ispunjen život, da se lakše snađe u školi i da u budućnosti uspije pronaći svoje mjesto na tržištu rada, a ove vještine ne stiču neminovno u školi. Zato ćemo im to pružiti kroz naš novi program – obećanje je DUGE.

Obzirom na činjenicu da Udruženje “DUGA” od 1994. godine doprinosi razvoju inkluzivnih zajednica, mogu se pohvaliti iskustvom koje će djeci sigurno pomoći u procesu adaptacije i snalaženja u izazovima koje život sa sobom nosi. Sve što trebate da uradite je da zapratite njihovu Facebook stranicu, te da pratite sve informacije o ovom programu.

(Kidsinfo.ba) 

Prethodna priča

Završetak školske godine u ZDK

Naredna priča

Suzana i Eldin Huseinbegović: Kćerkin 6. rođendan

Najnovije iz VIJESTI

-->