fbpx

Zašto djeca polude kada vide majku

Znate ona nemoguća ponašanja svog djeteta koja vas dovode do ludila, posebice kada se vratite s posla ili kada dođete po dijete u vrtić? To isto dijete svi hvale, kažu da je bilo predobro, a onda ste se pojavili vi. Pa zašto je to tako?

Zato što vas vaše dijete voli najviše na svijetu i zato što uz to što ste njegova najveća sigurnost na svijetu, ujedno ste i njegova sloboda za izbacivanje svih negativnih emocija. Djeca najviše vole sve svoje dojmove i frustracije reći ili pokazati svojoj mami, pa ne čudi što na kraju dana jedva dočekaju vas da izbace sve iz sebe.

Svaka majka je najveća sigurnost u djetetovom životu, zbog čega upravo njoj na kraju dana kada je ugledaju izbacuju sve svoje emocije. To što dijete upravo na mami izbacuje sve svoje frustracije je zapravo pozitivno jer znači da djetetu pruža slobodu da bude prirodno i da iskreno pokaže svoje osjećaje.

Kada dijete počne izbacivati svoje negativne emocije nemojte ga koriti ili ga u tome sputavati, pustite ga da se u potpunosti ispuše. Koliko god se vama činilo da ste djetetova kanta za smeće, vjerujte da ste mu zapravo najveći životni oslonac, osoba uz koju ne mora ništa glumiti.

Uz majku se razvija djetetova emocionalna inteligencija, suosjećanje i izražavanje osjećaja, kao i samopouzdanje. Djeca koja polude kada vide mamu, nisu zločesta niti razmažena, ona samo gore od želje da svojoj mami kažu sve što im je na duši. Što se tiče tata, niti oni nisu povlašteni negativnih emocija koje se skupljaju u djetetu, ali izreći će ih tek nakon što sve kažu mami.
Samo djeca koja su stalno sa svojim roditeljima ili koja ne vide u svojim roditeljima sigurnu luku, nemaju takve reakcije.

Za roditelje je zapravo najjednostavnije da se pomire s takvim situacijama, te da ih u potpunosti prihvate. Neka vaše dijete bude sretno što vas vidi, jednostavno ga dočekajte zagrljajem i spremni na upijanje i slušanje. Za kratko vrijeme dijete će se osjećati bolje, te će biti u potpunosti sretno i spremno za nove avanture.

(wishmama.hr)

Prethodna priča

12 stvari na koje trebate paziti kad uzimate dadilju

Naredna priča

Kako poboljšati pažnju kod djece?

Najnovije iz VIJESTI

-->