fbpx

Okončana školska godina u BPK-u Goražde

Na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde danas je okončana školska godina za 1.886 učenika osnovnih i oko 820 učenika srednjih škola – potvrdio je Feni ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Arman Bešlija.

Izrazio je zadovoljstvo načinom realizacije konsultativne nastave kojom je usljed pojave pandemije koronavirusa okončano drugo polugodište.

Zbog pandemije, većinu drugog polugodišta učenici i nastavnici proveli su u konsultativnoj nastavi u okviru koje je realizovan nastavni plan i program, prilagođen novonastalim okolnostima. Moram istaći da su se i nastavnici i učenici dobro snašli jer ipak je ovo bila novina, i svi su naučili nešto novo – kazao je Bešlija.

Dodao je da je školska godina okončana malo ranije od planiranog roka.

Zbog pandemije nismo imali proljetni raspust, izlete, dane škole i druge planirane aktivnosti i cijelo to vrijeme trajala je nastava, tako da smo školsku godinu okončali danas. Nastavnici su dobili instrukcije na koji način da ocjenjuju učenike, a uzimale su se u obzir i ocjene tokom polugodišta prije izbijanja pandemije – precizirao je resorni ministar.

Podsjetio je da se trenutno radi na uspostavljanju online obrazovne platforme u ovom kantonu. U saradnji sa UNICEF-om online platforma bi trebala biti u funkciji već od polovine juna, dok će se tokom ljeta obaviti edukacija nastavnika i administratora u svim školama.

Ove aktivnosti, kazao je, pokrenute su kako bi bili spremni za sve eventualne buduće vanredne okolnosti, kako obrazovni proces ne bi došao u pitanje.

Podsjetio je da su trenutno u toku maturski ispiti za učenike završnih razreda srednjih škola te pripreme za upis učenika u osnovne i srednje škole. Dodao je da je na vijećima učenika da odluče da li će organizirati maturske zabave.

Od 8. juna počinju testiranja za buduće prvačiće, po terminima koje su odredile škole, a istog dana kreće i upis budućih srednjoškolaca. Vlada je donijela odluku o upisu u srednje škole, s tim da će zbog interesovanja učenika doći do izmjene u Srednjoj tehničkoj školi ‘Hasib Hadžović’ gdje će umjesto planirane hemijske struke – biotehnolog, biti omogućen upis odjeljenja PTT tehničara – kazao je ministar za obrazovanje mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde.

(FENA, Kidsinfo.ba)  

Prethodna priča

RTRS: Školski čas za 3. jun od prvog do šestog razreda

Naredna priča

"Mameći vlog" Slađane Ikić: Gdje smo i šta radimo

Najnovije iz VIJESTI

-->