fbpx

U BPK neće biti nastavljen predškolski program

Na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde u ovoj godini neće biti nastavljena realizacija obaveznog predškolskog programa – potvrdio je ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Arman Bešlija.

Po njegovim riječima, Ministarstvo je takvu odluku donijelo nakon sastanka sa direktoricom JU za predškolski odgoj i obrazovanje Goražde Elmom Bučo, imajući u vidu situaciju sa pandemijom.

Realizacija obaveznog  predškolskog programa počela je u martu i djeca su ga pohađala 15-ak dana, ali zbog novonastale situacije i objektivnih okolnosti nismo u mogućnosti dalje nastaviti. Još uvijek su neke mjere na snazi, roditelji su takođe izrazili zabrinutost,  i imajući razumijevanja za to donijeli smo odluku da obavezni predškolski program neće biti nastavljen – pojasnio je Bešlija.

Dodao je da su završene prijave za upis učenika u prvi razred osnovnih škola.

Na području BPK biće upisano 260 učenika i najveći broj je u gradskim školama u Goraždu.  I ove godine vrlo mali broj prvačića je u ruralnim područjima, posebno u školi „Hasan Turčalo Brzi“ gdje je upisano sedam, općini Foča u FBiH jedanaest učenika, dok u općini Pale u FBiH nećemo imati upisanih prvačića a tek sljedeće godine biće dvoje. Dakle, što se tiče ruralnih područja situacija je zaista alarmantna – ističe Bešlija.  

Testiranje budućih prvačića uz predaju dokumentacije biće obavljeno od 8.juna, kada kreće i upis učenika u srednje škole.  

U srednje škole ove godine  će biti upisano oko 200 učenika, a sljedeće će biti još manje oko 180, dok će za dvije godine doći oko 160 učenika. Nakon toga prema dostupnim podacima, imat ćemo veći rast broja učenika i u srednjim školama – pojasnio je ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde.

(FENA, Kidsinfo.ba) 

Prethodna priča

dm drogerie markt BiH: Johnson's Cottontouch proizvodi za osjetljivu kožu novorođenčadi

Naredna priča

Marija Hudolin: Kako moja djeca gledaju na period iz kojeg smo izašli kao pobjednici

Najnovije iz VIJESTI

-->