fbpx
/

Harry Cooper kuha za Kidsinfo: Trik za pripremu ukusnog tijesta za pizzu

Volite pizzu, ali vam nikako ne polazi za rukom da napravite tijesto koje će biti u rangu s onim iz restorana? Preporučujemo vam da koristite recept food blogera Harry Coopera. 

Osnovne smjernice su da se tijesto ostavi da miruje u frižideru što duže. Neki pišu da je najukusnije nakon tri dana, ali realno ko ima tako izvježbano strpljenje. Mijesite tijesto jer što bolje aktivirate gluten u brašnu to će rezultat biti bolji. U ovome će vam pomoći i maslinovo ulje, a zahvaljujući njemu tijesto će biti hrskavije i aromatičnije. Ako nemate posebne plehove ili ploče za pečenje koristite papir za pečenje. Kao i za svako tijesto, temperatura rerne je vrlo bitna. Za pizzu je savjet da što više zagrijete rernu prije nego ubacite pizzu – napisao je Harry ispod ovog recepta.

Potrebni sastojci za tijesto:

3 šolje brašnja

1 šolja vode

1 velika kašika maslinovog ulja

1 pakovanje kvasca/germe

prstohvat soli

Priprema:

U mlakoj vodi rastopiti i aktivirati kvasac, potom dodati brašno. Umijesiti tijesto i dodati maslinovo ulje. Potrebno je što bolje umijesiti kako bi aktivirali gluten i dobili što ukusnije tijesto. Ostavite tijesto da miruje namjanje 1h na toplom ili nekoliko sati u frižideru. Što duže miruje razvit će ljepšu aromu i manje će se so sjetiti germa.

Za sos uvijek koristim pasirani paradajz koji kratko prokuham sa začinima. Mozzarela je, takođe, neizostavna. Ovaj put sam stavio i sudžuku s biberom – napisao je on.

View this post on Instagram

Pizza 🍕 ⠀ ⠀ Kako pripremiti sto ukusnije tijesto za pizzu? ⠀ Nekoliko savjeta mozete procitati i na story objavama na profilu.⠀ Osnovne smjernice su da se tijesto ostavi da miruje u frizideru sto duze. Neki pisu da je najukusnije nakon 3 dana, ali realno ko ima tako izvjezbano strljenje 🤷‍♂️. ⠀ Mijesite tijesto, sto bolje aktivirate gluten u brasnu to ce rezultat biti bolji. U ovome ce vam pomoci i maslinovo ulje, uz to tijesto ce biti hrskavije i aromaticnije. ⠀ Ako nemate posebno namjenjene plehove ili ploce za pecenje pizze koristite papir za pecenje. Maloprije sam dobio i savjet da se treba i posoliti papir, da bude ukusnije tijesto. Trebam to isprobati 🙈. ⠀ ⠀ Kao i za svako tijesto temperatura rerne je vrlo bitna, za pizzu je savjet sto vise zagrijati rernu prije nego ubacite samu pizzu u rernu. ⠀ ⠀ Moj recept za tijesto: ⠀ 3 solje brasna ( ~425g brasna) ⠀ 1 solja vode ( 2dcl) ⠀ 1 velika kasika maslinovog⠀ 1 pakovanje kvasca/germe ⠀ Prstohvat soli ⠀ ⠀ Priprema: ⠀ U mlakoj vodi rastopiti i aktivirati kvasac, potom dodati brasnu. Umjesiti tijesto i onda dodati maslinovo i nastaviti. Potrebno je sto bolje umijesiti kako bi aktivirali gluten i dobili sto ukusnije tijesto. Ostaviti tijesto da miruje najmanje 1h na toplom ili najbolje – nekoliko sati u frizideru. Sto duze miruje razviti ce ljepsu aromu i manje ce se osjetiti germa/kvasac. ⠀ ⠀ Za sos uvijek koristim pasirani paradajz, koji kratko prokuham sa zacinima. ⠀ Mozzarella je takodjer neizostavna. ⠀ Ovaj put sam stavio i @menprom sudzuku s biberom. ⠀ Na @menprom profilu mozete pogledati i blind testing challenge. Sta sam sve to pripremio a ekipa morala pogoditi sta je u pitanju . ⠀ ⠀ ⠀ ⠀ #harrycoopersfood #jamiecooksitaly #pizzanight #pizzarecipe #pizzadough #pizzapizzapizza #pizzatime🍕 #thefeedfeed #thefeedfeedbaking #pizzaholic #foodfacts

A post shared by Hajrudin Šišić – Foodie🍰 (@harrycoop.er) on

(Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Video: Upoznajte jedan od najljepših bh. gradova

Naredna priča

Uskoro proširenje porodice: Omiljeni turski glumački par očekuje prinovu

Najnovije iz RECEPTI

-->