Praznici obično podrazumijevaju pravljenje omiljenih poslastica, a mi vam preporučujemo da napravite baklavu po receptu Harryja Coopera.
Potrebni sastojci:
400 grama jufke
500 grama lješnjaka (orasi ili pistacija)
125 grama putera
Za agdu:
800 mililitara vode
300 grama šećera
Kriška limuna
Priprema:
Priprema ide na klasičan način, nakon svake jufke sloj lješnjaka. Po tradicionalnoj recepturi bi trebala biti 24 sloja/lista jufke. Ovaj recept je dovoljan za tepsiju veličine 40×25 centimetara, te bi trebali dobiti oko 25 do 30 baklava. Istopite puter i premažite kalup ili tepsiju. Staviti prvi list jufke i premazati puterom. Staviti dvije ili tri velike kašike mljevenih lješnjaka ravnomjerno preko cijele jufke. Stavite naredni sloj jufke i ponovite korake. Listove jufke redajte dok ne dođete do brojke od 24. Posljednju jufku samo premažite puterom i potom izrežite na tradicionalan oblik. Pecite 45 minuta na 150 stepeni.
U međuvremenu pripremite agdu. Skuhajte vodu, šećer i limun. Kuhajte 15 minuta dok ne primjetite da je voda postala malo gušća. Baklavu prelijte agdom odmah nakon pečenja. Potrebno je da se ohladi na sobnu temperaturu prije serviranja.
(Kidsinfo.ba)