fbpx

Baklava s lješnjacima po receptu Harryja Coopera

Praznici obično podrazumijevaju pravljenje omiljenih poslastica, a mi vam preporučujemo da napravite baklavu po receptu Harryja Coopera.

Potrebni sastojci:

400 grama jufke

500 grama lješnjaka (orasi ili pistacija)

125 grama putera

Za agdu:

800 mililitara vode

300 grama šećera

Kriška limuna

Priprema:

Priprema ide na klasičan način, nakon svake jufke sloj lješnjaka. Po tradicionalnoj recepturi bi trebala biti 24 sloja/lista jufke. Ovaj recept je dovoljan za tepsiju veličine 40×25 centimetara, te bi trebali dobiti oko 25 do 30 baklava. Istopite puter i premažite kalup ili tepsiju. Staviti prvi list jufke i premazati puterom. Staviti dvije ili tri velike kašike mljevenih lješnjaka ravnomjerno preko cijele jufke. Stavite naredni sloj jufke i ponovite korake. Listove jufke redajte dok ne dođete do brojke od 24. Posljednju jufku samo premažite puterom i potom izrežite na tradicionalan oblik. Pecite 45 minuta na 150 stepeni.

U međuvremenu pripremite agdu. Skuhajte vodu, šećer i limun. Kuhajte 15 minuta dok ne primjetite da je voda postala malo gušća. Baklavu prelijte agdom odmah nakon pečenja. Potrebno je da se ohladi na sobnu temperaturu prije serviranja.

(Kidsinfo.ba) 

Prethodna priča

Dozvoljena proslava matura u Republici Srpskoj

Naredna priča

Video: Savjeti mame kako da bebu odviknete od pelena

Najnovije iz VIJESTI

-->