fbpx

Nekoliko brzih načina da se povežete s vašom djecom

Uklopiti brigu, zabavu i edukaciju djece s poslom kojeg obavljate od kuće i kućanskim poslovima nije jednostavno. Vjerojatno se često događa da “puknete”, a možda vam se čin ii da ste se od toliko briga i otuđili od djece. Ne brinite, donosimo nekoliko brzih način pomoću kojih ćete u nekoliko minut “stabilizirati” odnose.

Uključite timer

Zvuči malo grozno, ali ako ste stvarno u stisci i nemate vremena, ovo je dobar način da odredite vrijeme koje ćete posvetiti samo djeci. Koliko vremena možete odvojiti 15 minuta? Pola sata? Potom namjestite timer i odlučite koju ćete zabavnu aktivnost zajedno raditi. Djeca biraju. To vrijeme mora biti posvećeno samo njima, bez smetnji sa strane.

Veseli roditelj

Dijete se treba popiškiti, obući, oprati zube, ali sve to traje satima, ne da mu se, pruža otpor. Ako muku mučite gubeći vrijeme na ovim aktivnostima, vrijeme je da umjesto vikanja upotrijebite pristup “Veselog roditelja”. Djeci mrskim radnjama pristupite zaigrano, radeći od svega zabavu. Na primjer, lutkinim smiješnim glasom naredite pranje zubi, dječju odjeću pokušajte vi obući i slično…sve će teći lakše i brže.

Zamijenite cmoljenje maženjem

Sigurno ima trenutka u danu kada je s djecom teško izaći na kraj, loše su raspoložena, cendrava i ništa što im kažete ili predložite pada na plodno tlo. Lako je tada biti izbačen iz takta, ali vrijeme je da promijenite taktiku. Kada primijetit takvo raspoloženje, umjesto kolutanja očima i prigovaranja, ponudite zagrljaj i maženje. Dijete će se brzo oraspoložiti i primijetit ćete kako je možda želja za bliskošću i dodirom jača od želje za igranjem igrica.

Pogriješite

Smijeh je najkraća razdaljina između dvoje ljudi, rekao je jedan poznati komičar. Drugim riječima, zajednički smijeh zbližava ljude. Nasmijte djecu i iz napete situacije napravite nešto pozitivno. Na primjer, glumite da vam stvari slučajno ispadaju iz ruku (naravno nemojte početi razbijati). Krenite presvući majicu pa ju obucite naopako, počešljajte se krivom stranom četke. Djeci će biti jako simpatično što ste i vi u stanju pogriješiti i zajedno ćete se moći smijati vašim nesmotrenostima.

Čitajte zajedno

Čitanje je aktivnost koja će djecu smiriti, zabaviti, ali i približiti vama. Stisnuti uz mamu ili tatu, osjećaju kako imaju svu vašu pažnju, zato ga toliko i vole.

Zajednički kućanski poslovi

Djeca vole pomagati, a vi trebate obavljati kućanske poslove. Zato ih slobodno uključite u one koji odgovaraju njihovoj dobi. Oni će se osjećati korisno, a zajedničko pranje, čišćenje ili kuhanje potaknut će razgovor i bliskost.

Borba jastucima

Ne mora biti nužno borba jastucima, već i neka druga fizički zahtjevnija igra u kojoj ćete se “boriti prsa o prsa”. Pružite određeni otpor, ali dopustite djetetu da vas na kraju pobijedi. Djeca će potrošiti energiju, ali zadobiti i samopouzdanje time što vas je uspjelo “srediti”. Sve skupa će to biti dobrodošao predah i ispuštanje pare u onim prezaposlenim danima kada nemate previše vremena jedni za druge.

(Dječjaposla.com)

Prethodna priča

6 osobina koje upućuju na emocionalno zanemarivanje u djetinjstvu

Naredna priča

RTRS: Školski čas za 18. maj od prvog do šestog razreda

Najnovije iz RODITELJI

-->