fbpx

Kako upoznati dijete s budućom maćehom ili očuhom?

 

Kada ste samohrani roditelj i upoznate nekog posebnog, ovakve situacije mogu izazvati puno stresa. Jer, koliko god da poznajemo svoju djecu, niko u stvari ne zna kako će reagirati na vijest da mama ili tata imaju nekog novog i važnog u životu.

hoće li se djeca naviknuti na novo lice koje će se početi pojavljivati na obiteljskim ručkovima ili će prisutnost tog lica uzrokovati da se zatvore i povuku u sebe?

 -Ako prvi put dovodite nekoga u kuću s kim ste u romantičnoj vezi, ne znači da će se ta osoba svidjeti djetetu samo zato što ste vi ludi za njom – objašnjavaju psiholozi, dodajući kako je dobra vijest ta što se ipak većina djece prilagodi novonastaloj obiteljskoj situaciji.

Štoviše, studije pokazuju da se čak 80 posto djece iz razvedenih obitelji uspješno prilagodi svom novom životu. No, kako bi se prihvatili novu osobu u obitelji, ipak treba proći izvjesno vrijeme. Stručnjaci tu naglašavaju važnost prvog susreta s tom osobom, jer upravo taj prvi susret odredit će ton cijelog novog odnosa koji će se postepeno graditi.

Kako da taj prvi susret prođe što bezbolnije?

Samo ozbiljne veze

Nikada ne možete biti sigurni hoće li netko biti “onaj pravi”, ali važno je da djeci pružite neku stabilnost. Neznanci koji će izlaziti i ulaziti u njihov život samo će ih zbunjivati, a to im ne želite priuštiti.

-Kada se dijete poveže s nekim, veza ne uspije i taj netko nestane iz njegovog života, dijete nanovo proživljava gubitak – objašnjavaju psiholozi. Dodaju kako takvo ponašanje roditelja kod djeteta može modelirati promiskuitetno ponašanje, iako to nikako nije roditeljska namjera. Djeca jednostavno uče iz onoga što vide.

S druge strane, upoznavanje se ne smije obaviti niti prekasno jer će dijete imati osjećaj da je izašlo na scenu u zadnjem činu kada je već sve gotovo.

Pripremite djecu za “sastanak”

Jednom kada ste sigurni da će se vaš partner zadržati u vašem životu, vrijeme je za sastanak za koji ćete dijete unaprijed pripremiti. Psiholozi savjetuju da se obraćate djetetu s malim nagovještajima, kako biste mu “posijali u glavu ideju” da bi se nekada nešto u vašem životu moglo promijeniti.

Na primjer, spomenite kako se nadate da ćete opet jednom biti u braku, da biste voljeli poznati nekoga posebnog s kim ćete se družiti i slično. Svojoj djeci ili djetetu morate znati objasniti da su i roditelji ljudi koji imaju svoje potrebe jer djeca nas ne gledaju na taj način niti tako razmišljaju o nama.

Susret nikako nemojte organizirati kao iznenađenje, već djetetu najavite da ga želite s nekim upoznati. Pa čak i ako se radi samo o prijatelju.

Rutine su dobre

Prvi sastanak ne treba biti vatromet, već mjesto i situacija u kojoj će se dijete osjećati ugodno. Možda da odaberete mjesto koje vaše dijete voli posjećivati, gdje se osjeća ugodno i gdje može raditi nešto zabavno?

Psiholozi savjetuju da za ovakve prilike izbjegavate važne dane kao što su proslave rođendana, praznici i školska događanja. Također, nemojte nepoznatu osobu uvoditi kada dijete ima problema u školi, bolesno je ili se suočava s bilo kakvim emocionalnim izazovima.

Neka se stvari odvijaju prirodno

Prilikom upoznavanja ništa nemojte forsirati, a posebno ne bliskost ili fizički kontakt. Dijete se ne mora rukovati, grliti niti ništa slično s novom, nepoznatom osobom.

-Vi ste imali vremena i prostora da zavolite tu novu osobu, pa svojoj djeci omogućite isto. Djetetu se vaš novi prijatelj ili prijateljica možda još uvijek ne sviđaju i to je sasvim u redu. A svako navaljivanje natjerat će dijete na uzmak – objašnjavaju stručnjaci.

Osigurajte vrijeme samo za djecu i sebe

Prvi susret je gotov i možete odahnuti. No, sad je ključno vrijeme da dječje osjećaje držite takoreći pod povećalom.

Zaljubljeni roditelj želi što više vremena provoditi s novom osobom i uključiti ju u što više aktivnosti, ali vrlo je važno i dalje imati dovoljno vremena za dijete i za zajedničko vrijeme na samo.

U puno slučajeva kada u život ulazi nova osoba, kod djece se zna razviti jak osjećaj ljubomore, pogotovo jer su djeca nakon npr. razvoda braka puno vremena provela na samo s roditeljem pri čemu su se još više povezali. Također, uključite dijete u sve obiteljske odluke a ako se odlučite na novi brak, svakako zatražite dječji blagoslov.

(Dječjaposla.com)

Prethodna priča

Na šta morate paziti prilikom kupovine sunčanih naočala za svoje dijete?

Naredna priča

Dječiji meni u doba Korone?

Najnovije iz VIJESTI

-->