fbpx

Dječiji meni u doba Korone?

Svi znamo da je zdrava i uravnotežena prehrana ključna za izgradnju snažnog imunog sistema koji će nas tako lakše braniti od bolesti. Isto je u slučaju Korona virusa. Što nutricionisti predlažu, čime hraniti djecu i kako ih “ojačati”.

-jedite dugu – savjet je jedne američke nutricionistice, a pod time ne misli da pokušate uloviti dugu nakon kiše i uživati u njezinim okusima, već da hrana na tanjuru vašeg djeteta bude šarena.

Ključna je raznolikost, naglasila je, a nema boljeg izbora od sezonskog voća i povrća. Izaberite zeleno listano povrće jedan dan, drugi dan neka na redu bude narančasta mrkva, treći dan ljubičasta cvekla… Dodajite i miješajte boje svaki dan i tako sve dok ne dobijete raznobojnu dugu na jelovniku svojih najmlađih.

Dakle, ključna je raznolikost jer svaka hrana ima svoje prednosti. Riba je bogata Omega-3 masnim kiselinama, a često je zapostavljena na našim tanjirima.

Meso i mliječni proizvodi

Meso je pak puno željeza i vitamina B-kompleksa. Mlijeko i mliječni proizvodi također su prepuni vitamina B, pa se pobrinite da dijete unese u sebe dovoljno mliječnih proizvoda.

Usto, roditelji ne smiju zaboraviti i na važnost hidratacije. Dakle, treba paziti da djeca uzimaju i dovoljno tekućine tijekom dana. Pića trebaju biti bez dodanog šećera jer takva su najzdravija, a tu spada voda i prirodni sokovi.

Nutricionistica Stephanie Schwartz smatra da da su prirodni sastojci dovoljni za zdravu prehranu, tako da nema potrebe da djeca uzimaju nikakve dodatke prehrani, no to je naravno svakom roditelju na izbor.
Ipak, Schwartz savjetuje roditeljima da se posavjetuju s pedijaterom ako vam dijete treba više vitamina D jer on se teško može apsorbirati iz hrane i neka djeca mogu trebati veću dozu.

Uživajte u obrocima

I ono posljednje, ali ne i najmanje bitno. Obiteljska prehrana trebala bi biti zadovoljstvo, a ne kao da ste svratili u restoran brze hrane. Ili još gore, uvalili klincima crtiće a vi skorlate mobitelom dok svi zajedno nešto jedete.

brz prestanak u restoranu brze hrane. Pokušajte naći vremena za pripremu ukusnih domaćih jela ili provesti neko kvalitetno vrijeme s obitelji u lijepom restoranu.

– Jedenje bi trebalo biti ugodno iskustvo za cijelu obitelj i djeca trebaju uživati ​​u tome – objasnila je Schwartz. Savjetuje da uključite klince u pripremu jela i pokažite im koliko može biti zabavno, osim toga, puno će i naučiti.

(Dječjaposla.com)

Prethodna priča

Kako upoznati dijete s budućom maćehom ili očuhom?

Naredna priča

6 osobina koje upućuju na emocionalno zanemarivanje u djetinjstvu

Najnovije iz VIJESTI

-->