Kada uslijedi ono svakodnevno pitanje: „Šta bismo danas mogli jesti?“, pasta je klasik iz svake kuhinje koji je uvijek prvi na listi. Ali već vam je počelo nedostajati inspiracije kada su u pitanju ukusna jela s tjesteninom?
dm drogerie markt BiH vam otkriva tri jednostavne varijante.
1. Pesto Basilico sa dukkah (duka) smjesom
Sastojci za dvije velike porcije:
- 100 g dmBio lješnjaka
- 100 g dmBio indijskih oraha
- 100 g pinjola
- 2 supene kašike sjemenki gorušice
- 2 supene kašike sjemenki korijandera
- 2 supene kašike dmBio susama
- 1 čajna kašika čilija (u pahuljicama)
- 1 čajna kašika paprike u prahu
- 2 supene kašike krupne soli
- pola teglice umaka dmBio Pesto Basilico s pinjolima
Priprema dukkah:
1. Lješnjake i indijske orahe ugrubo nasjeckati i zajedno s pinjolima propržiti u tavi.
2. Potom dodati sjemenke gorušice, korijandera i susama te pržiti dodatnih 10 minuta.
3. Nakon toga dodati čili u pahuljicama, papriku u prahu i so, pomiješati i skloniti sa šporeta.
Skuhati pastu te dodati dmBio Pesto Basilico. Servirati i posuti sa 1-2 kašike pripremljenog dukkaha.
Naš savjet: Dukkah pripremljen na ovaj način pogodan je i kao dodatak salatama, curryu ili kriškama s avokadom.
2. Pesto Rosso s hrskavim tofuom
Sastojci za dvije velike porcije:
- pola teglice umaka dmBio Pesto Rosso
- 1 supena kašika dmBio maslinovog ulja
- 200 g dmBio tofua
- 1 čajna kašika dmBio kurkume u prahu
- 1 čajna kašika soli
Priprema:
1. Tofu nasjeći na kocke. Maslinovo ulje zagrijati u tavi.
2. U tavu dodati tofu, kurkumu u prahu i so, pomiješati i pržiti dok tofu ne postane hrskav.
3. U međuvremenu skuhati pastu i u posljednjim koracima pripreme dodati dmBio Pesto Rosso. Servirati i posuti kockicama tofua.
3. Kremasti Pesto Rosso sa svježim paradajzom
Sastojci za dvije velike porcije:
- pola teglice umaka dmBio Pesto Rosso
- 1 supena kašika dmBio maslinovog ulja
- šaka cherry paradajza
- prstohvat soli
- 200 ml dmBio soja kreme za kuhanje
- svježi bosiljak
Priprema:
1. Cherry paradajz oprati i prepoloviti.
2. U tavi zagrijati maslinovo ulje. Dodati cherry paradajz i so te kratko pržiti.
3. Potom dodati dmBio Pesto Rosso i dmBio soja kremu za kuhanje, pomiješati i kuhati 2 minute.
4. Prethodno pripremljenu pastu servirati uz sos i bosiljak.
(dm-drogeriemarkt.ba, Kidsinfo.ba)