fbpx

Od ponedjeljka počinju sa radom škole sporta za djecu u RS

Mirela Vujatović, portparol Ministarstva porodice, omladine i sporta RS rekla je da je svim sportskim organizacijama, pa i školama sporta koje su registrovane kao sportske organizacije, dozvoljeno  izvođenje trenažnih procesa od 18. maja uz zabranu organizovanja takmičenja i poštovanje mjera koje je propisao Institu za javno zdravstvo Republike Srpske.

Mjere, između ostalog, podrazumijevaju da se mora ispratiti zdravstveno stanje zaposlenih pri ulasku u sportski objekat kao i da sportska oprema mora biti temeljno očišćena i dezinfikovana prije početka treninga. Ukoliko bilo ko od zaposlenih ili korisnika sportskih objekata ima povišenu temperaturu ili neke druge simptome zaraznih bolesti, ne dozvoljava se ulazak u objekat. Ograničen je broj osoba koje istovremeno borave na treningu tako da na 10 m2 može da bude jedna osoba, a obaveza je i postavljanje dezinfekcionih sredstava u sportskim objektima ali i na stadionima, kao i redovna dezinfekcija pri ulasku i izlasku iz objekta – rekla je za BUKU Mirela Vujatović.

Dodaje da je obavezno vođenje evidencije prisutnih na treningu, radi lakšeg praćenja epidemioloških kontakata ukoliko dođe do zaraze.

Preporučuje se doći u opremi za trening, osim patika koje se obuvaju na za to predviđenom mjestu, a obuća stavlja u kesu. Ne koristiti svlačionice i tuševe.  Tokom treninga/sportsko-rekreativnih aktivnosti preporučuje se držati odstojanje od 1,5-2 m, a u kontaktnim i drugim sportovima gdje nije moguće održavati fizičku distancu između trenera i sportiste, preporučuje se da trening odrade uvijek iste osobe. Obavezna je dezinfekcija sportskih rekvizita prije i poslije treninga, a preporučuje se da sportista ima ličnu, označenu flašu sa tečnošću, kao i ostale potrebne rekvizite koji moraju biti označeni imenom korisnika. Detaljne preporuke uskoro će biti dostupne na sajtu Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske –  istakla je Mirela Vujatović.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić takođe je danas najavio je da će od naredne sedmice početi treninzi profesionalnih sportista i individualni sportovi, dok se profesionalnom nastavku sportskih aktivnosti ne razmišlja do 1. jula, a zbog infekcije korona virusom.

(buka.com, Kidsinfo.ba) 

Prethodna priča

dm drogeri markt BiH: Pasta na tri načina

Naredna priča

U RS od septembra besplatan vrtić za djecu sa poteškoćama u razvoju

Najnovije iz VIJESTI

-->