U početku uvođenja novih namirnica u dohranu djeteta preporuka je koristiti svježe pripremljen obrok te koristiti svježe, domaće, sezonsko voće, dok se domaće sezonsko povrće može zamrznuti. Ali, mame često postavljaju pitanje smiju li čuvati pripremljenu hranu za bebe u frižideru, za kasnije ili idući dan.
Nutricionistica dr.sc. Mihela Dujmović objašnjava da seobično počinje s uvođenjem žitarica bez glutena (riža, kukuruz, heljda, proso..) koje možete pripremiti kuhanjem na vodi te usitnjavanjem u „glatku“ kašu.
– U tako pripremljen obrok umiješajte majčino mlijeko ili mliječni pripravak koji beba inače koristi i ponudite bebi ili ga možete čuvati u hladnjaku jedan dan, ali bez dodatka mlijeka. Ostatke kašice koje je beba jela ne spremajte za kasnije ili za sutradan jer postoji opasnost od kontaminacije obroka mikoorganizmima prisutnim u slini djeteta”, kaže nutricionistica te savjetuje da možete koristiti i instant žitne pahuljice koje se pripremaju dodatkom mlijeka ili vode (ako u sebi već sadrže mliječni pripravak), a takve je kašice uvijek najbolje pripremiti neposredno prije upotrebe – pojašnjava.
Voće ne kuhajte, a povrće možete zamrznuti
Za pripremu kašica od voća uvijek birajte svježe, domaće, sezonsko voće. Voće se ne preporučuje kuhati jer se time narušava njegov vitaminski sastav.
– Zato nemojte brinuti ako je zima i na tržištu nema za kupiti npr. breskve, jer im nije sezona, vaša će beba tu namjernicu probati na ljeto kad bude sezona odabranog voća i kad ono svojim prehrambenim sastavom bude najbolje, a i najukusnije. Također ne pripremajte kašice od voća unaprijed jer se stajanjem na zraku u usitnjenom voću puno brže mijenja vitaminski sastav – savjetuje.