fbpx

7 nevjerojatnih stvari koje beba radi tokom prvog sata nakon rođenja

Naučnici su proučavali prvih 60 minuta u životu novorođenčeta i zabilježili što se tačno događa u tih prvih sat vremena nakon dolaska na svijet.

Zbog uzbuđenja, umora, hormona i drugih stvari, većini mama teško je sjetiti se što se sve dogodilo u prvom danu s novorođenčetom, a kamoli prvih sat vremena s bebom. Ali, istraživači tvrde da je prvih 60 minuta u životu novorođenčeta nevjerojatno i prepuno postignuća!

Cilj istraživanja objavljenog u časopisu Acta Paediatrica bio je detaljno analizirati ponašanje novorođenčeta – od trenutka rođenja, traženja bradavice, dojenja i spavanja. 

Naučnici kažu da su ove prekretnice samo otprilike određene, ali svaki prvi sat je za svaku bebu drugačiji. Ipak je nevjerojatno pročitati što sve novorođenče može postići u prvom satu nakon dolaska na svijet.

Minuta 0

Beba jako i glasno zaplače. Može li ijedna mama zaboraviti taj zvuk? Ovaj plač pomaže bebinim plućima da počnu raditi.

Minuta 2

Nakon plača, beba provodi minutu u opuštanju, i drži se za mamina prsa. To je prvo maženje novorođenčeta s mamom. Znanstvenici smatraju da je ova pauza od plača važna jer je štitila novorođenče od mogućih grabežljivaca.

Minuta 2,5

Beba se počinje buditi, otvori oči po prvi put i postupno počinje pomicati glavu i usta.

Minuta 8

Beba je već aktivnija, oči su joj otvorene pet minuta i duže. Raste joj zanimanje za svijet oko sebe, gleda majčino lice i grudi, počinje pokazivati glad, proizvodi slatke zvukove i pomiče ručice prema ustima.

Minuta 18

Umorna je od sve te aktivnosti i sada odmara.

Minuta 36 

Odmorna je i spremna za dalje, a instinkt za hranom postaje sve jači i beba se prema osjećaju za miris okreće prema maminim grudima.

Minuta 62

Beba jede i tako dobiva male količine kolostruma.

(miss7mama.24sata.hr, kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Gigi Hadid: Poznata manekenka otkrila da je trudna

Naredna priča

Smiju li se domaće kašice za bebe čuvati u frižideru?

Najnovije iz VIJESTI

-->