fbpx

Pokrenuta incijativa za djelimično otvaranje vrtića u KS

Sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH uputio je inicijativu Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade i Kriznom štabu Kantona Sarajevo, a sa ciljem djelimičnog otvaranja vrtića u tom području.

Hoće li se dječiiji smijeh i graja uskoro prolamati vrtićima, pitanje je bez odgovora. Inicijativa postoji, ali ne i odluka nadležnih. Želja sindikata koji je inicijativu uputio je rasteretiti roditelje koji imaju radnu obavezu. Za to je potrebno omogućiti poštivanje svih propisanih mjera.

Dakle, ja sam razgovarao sa ljudima u privatnim vrtićima JU Djeca Sarajeva, oni u ovom trenutku nisu spremni da odgovore zadatku. Njima treba pomoć. I država i kanton im trebaju pomoći na način da mogu sve ono što su preporuke i naredbe kriznih štabova i nadležnih organa provesti u  djelo, kako bi djeca bila zaštićena odnosno radnici koji rade u tim vrtićima – kazao je Saudin Sivro, predsjednik Sindikata za osnovno obrazovanje.

I dok se za vrtiće odluka čeka, za osnovce od prvog do petog razreda poznato je da nema povratka u školske klupe do kraja školske godine. Neće biti ni eksternih matura, navodi Sivro.

Naš zahtjev,  inicijativu i prijedlog u potpunosti je podržala Vlada KS i učenici će, kao što to predviđa pravilnik o polaganju eksterne mature, imati eksternu maturu na način da će njihove ocjene od 6.  do 9.  razreda za predmete maternji, strani jezik i matematika, biti uzete kao prosjek ocjena, podijelit će se i dobit će se broj bodova koji će se vrednovati umjesto eksterne mature – pojasnio je Sivro. 

Oni najmlađi i njihovi roditelji s velikom pažnjom iščekuju odluku nadležnih hoće li i kada vrtići u Kantonu Sarajevo ponovo otvoriti svoja vrata. Razmatranje te inicijative za ovu sedmicu najavio je i Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić. 

(N1, Kidsinfo.ba) 

Prethodna priča

RTRS: Školski čas za 30. april od prvog do šestog razreda

Naredna priča

Džejla Ramović: Emotivna poruka za 18. rođendan

Najnovije iz VIJESTI

-->