fbpx

dm drogerie markt BiH: Vrijeme je za kuhanje i recepte koje do sada nismo isprobali

Izolacija zbog širenja korona virusa učinila je da više nego ikada prije imamo vremena za spremanje najljepših specijaliteta za članove porodice. Ukoliko vam nedostaje inspiracije oko toga šta ćete spremati donosimo vam prijedloge dm-a. 

Sigurni smo da u kuhinji posjedujete namirnice koje iz nekog razloga stalno zaobilazite, zar ne? Iskoristite priliku da isprobate nešto novo od sastojaka koje pronađete u kuhinji. Spojite nespojivo, bit će zabavno, a i ukusno! Za inspiraciju pogledajte nekoliko preukusnih recepata – napisali su oni na Facebooku. 
VEGANSKI ORAŠASTI HLJEB 
 
Potrebni sastojci: 

300 g bezglutenskih zobenih pahuljica
300 g suncokretovih sjemenki
180 g lanenih sjemenki
40 g chia sjemenki
100 g badema
50 g oraha
50 g indijskih oraha
8 supenih kašika kokosovog ulja
3 supene kašike javorovog sirupa
700 ml vode
malo soli

Priprema: 

1. Prepoloviti gramažu badema, oraha i indijskih oraha i jednu polovinu sitno nasjeckati te staviti u zdjelu sa ostatkom cijelih orašastih plodova, suncokretovim sjemenkama i zobenim pahuljicama.
2. U drugu zdjelu pomiješati kokosovo ulje, javorov sirup i 700 ml vode. Potom ujediniti sa suhim sastojcima, po potrebi posoliti. Dodati chia i lanene sjemenke, ostaviti da nadođe i umijesiti u tijesto. Kalup za hljeb namastiti kokosovim uljem i na isto staviti tijesto. Ostaviti minimalno 2 sata da odstoji.
3. Rernu zagrijati na 180 stepeni. Hljeb peći 20-25 minuta u kalupu za hljeb, potom pažljivo izvaditi. Staviti na pleh za pečenje i peći dodatnih 40-50 minuta dok ne poprimi zlatnu boju. Ostaviti u potpunosti da se ohladi i servirati mami u krevet uz slatke ili slane namaze.

MUFFINI OD MRKVE 

Potrebni sastojci: 

  • 250 g pirovog brašna
  • 2 čajne kašike praška za pecivo
  • 1 čajna kašika cimeta
  • 1 čajna kašika mljevenog đumbira
  • 3/4 čajne kašike soli
  • 200 g mrkve
  • 60 g grožđica
  • naribana kora 1 limuna iz biološkog uzgoja
  • 160 ml javorovog sirupa, stepen A
  • 120 g topljenog kokosovog ulja
  • 120 g pirea od jabuke
  • 2 supene kašike jabukovog sirćeta

Priprema kreme:

  • 200 g svježeg sira
  • 1 supena kašika javorovog sirupa, stepen A
  • naribana kora 1 limuna iz biološkog uzgoja

Priprema:

  1. pećnicu prethodno zagrijati na 180 °C, oguliti mrkvu.
  2. u velikoj posudi pomiješati brašno, prašak za pecivo, cimet i mljeveni đumbir, sol, mrkvu, grožđice i ribanu koru limuna.
  3. zatim umiješati javorov sirup, kokosovo ulje, pire od jabuke i jabukovo sirće pa miješajući dodavati brašno. Kalupe za muffine puniti papirnatim košaricama pa dodati tijesto. Peći oko 25 minuta dok površina muffina ne poprimi zlatno smeđu boju. Provjeriti čačkalicom da li je tijesto dovoljno pečeno iznutra.
  4. izvaditi tijesto iz pećnice i pustiti da se potpuno ohladi.
  5. pomiješati sve sastojke za pripremu kreme od sira pa na ohlađene muffine stavljati po kuglicu kreme.

SUPA OD PARADAJZA S MOZZARELLOM 

Potrebni sastojci: 

  • 2 supene kašike ulja za pečenje
  • 1600 g oguljena paradajza iz konzerve
  • 600 ml povrtne supe
  • 400 ml dmBio sojine kreme
  • 2 velika luka
  • 6 češnja češnjaka
  • cherry rajčice
  • 12 malih mozzarella
  • 16 listića bosiljka
  • sol , biber
  • 4 štapića za ražnjiće

Priprema: 
1. U posudi zagrijati ulje za pečenje pa dodati luk i češnjak i pržiti oko 2 minute. Dodati paradajz iz konzerve, povrtnu supu i sojinu kremu pa nastaviti kuhati oko 8 minuta. Potom mutiti štapnim mikserom dok ne dobijete pire. Vratiti u lonac, posoliti i pobiberiti i držati na toplome.
2. Na drveni štapić nabosti komade mozzarelle, rajčice i listiće bosiljka.
3. Supu dodati u četiri čaše i poslužiti sa pripremljenim štapićima.

SUFLE OD ZOBI 

Potrebni sastojci: 

  • 250 g sobi
  • 1 prstohvat soli
  • 3 jajeta
  • 50 g šećera
  • vanilin-šećer
  • 50 g čokolade za jelo i kuhanje
  • 1-2 jabuke
  • 5 malih kašika marmelade od kajsije

Priprema: 

  1. jabuku narezati na tanke kriške i nasjeći čokoladu..
  2. zob kuhati u dvostrukoj količini slane vode pa ostaviti sa strane da se dobro ohladi. Odvojiti žumance od bjelanca pa ga izraditi te pritom postepeno dodavati šećer i vanilin-šećer. Bjelance izraditi sve dok snijeg ne postane čvrst. Pomiješati zob i kremu od žumanca pa pažljivo dodati snijeg.
  3. pola smjese dodati u prethodno namašćen kalup pa po površini rasporediti čokoladu, sitno sjeckanu jabuku i marmeladu. Prekriti ostatkom smjese od zobi i peći u pećnici na 175° stepeni uz uključenu opciju strujanja zraka.

 

Prethodna priča

RTRS: Školski čas za 29. april od prvog do šestog razreda

Naredna priča

Jelena Tomašević i Ivan Bosiljčić o porodičnoj izolaciji: Planirali smo odmor koji bi izgledao kao ovaj karantin

Najnovije iz VIJESTI

-->