fbpx

Kanadska znanstvenica otkriva 5 razloga zašto su mnoga djeca emocionalno nestabilna

“Danas su djeca u katastrofalnom emocionalnom stanju i mnoge stvari iz našeg modernog stila života dovode do toga. Unatoč najboljim namjerama, nažalost, mijenjamo mozak naše djece u pogrešnom smjeru“, tvrdi to Victoria Prooday , magistrica znanosti u radnoj terapiji na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Torontu, a prenosi Harfa.

Ona navodi pet razloga zašto se to događa: djeca dobiju sve što žele kad žele i ne podnose kad im se kaže “ne”; imaju vrlo ograničenu društvenu interakciju (jer mi roditelji imamo puno obveza, pa im dajemo digitalne uređaje kako bismo ih “zaposlili” i zabavili), potom je razlog i taj što smo stvorili umjetan svijet zabave za našu djecu u kojoj ne postoji dosada; previše koriste tehnologiju koja ih emocionalno isključuje te, peto, neprestano im dajemo ono što žele (ako ne vole povrće, pripremit ćemo nešto što vole, samo da pojedu).

Možete napraviti razliku u životu vašeg djeteta vježbajući njegov mozak kako bi dijete moglo uspješno funkcionirati na društvenoj, emocionalnoj i akademskoj razini. Evo kako:

Ne bojte se postaviti granice

Dijete treba granice kako bi odraslo sretno i zdravo!

Napravite vremenski raspored za obroke, spavanje i vrijeme za tehnologiju.

Razmišljajte o tome što je dobro za njih, a ne o tome što žele ili ne žele.

Zahvalit će vam zbog toga kasnije. Roditeljstvo je težak posao. Morate biti kreativni da ih natjerate raditi što je dobro za njih jer, većinu vremena, to je potpuna suprotnost od onoga što žele raditi.

Djeci je potreban doručak i kvalitetna hrana. Trebaju provesti vrijeme vani i ići spavati u isto vrijeme kako bi sutradan došli u školu sposobni za učenje! 

Ograničite tehnologiju i povežite se emocionalno sa svojom djecom

Iznenadite ih cvijećem, nasmijte se, škakljajte ih, stavite poruku punu ljubavi u njihov ruksak ili ispod jastuka, iznenadite ih ručkom vani radnim danom, plešite skupa, pužite skupa, tucite se jastucima.

Imajte obiteljske večere, večeri igranja društvenih igara ( pogledajte listu mojih omiljenih društvenih igara), vozite bicikl, šetajte navečer sa svjetiljkom.     

Vježbajte odgađanje zadovoljenja njihovih potreba

Pustite ih da čekaju! U redu je imati “dosadno mi je” vrijeme – ovo je prvi korak do kreativnosti.

Postupno povećavajte vrijeme između “trebati” i “dobiti”.

Izbjegavajte korištenje tehnologije u automobilima i restoranima, a umjesto toga ih učite čekati pričanjem i igranjem igara.

Ograničite stalno grickanje.

Naučite svoju djecu raditi posao od malena kao da je to podloga za “sposobnost rada” u budućnosti

Slaganje rublja, pospremanje igračaka, spremanje odjeće, slaganje namirnica, postavljanje stola, pravljenje ručka, vađenje hrane iz kutije za užinu, slaganje kreveta.

Budite kreativni. Od početka to učinite poticajnim i zabavnim tako da njihov mozak to povezuje s nečim pozitivnim.

Učite ih socijalnim vještinama

Učite ih slušati druge, dijeliti, gubiti/pobjeđivati, praviti kompromise, davati komplimente drugima, govoriti “molim te” i “hvala”.

(Roditelji.hr)

Prethodna priča

Muhamed Mizić pokazao kako izgleda njegov sin: Vjerujem da ćemo se uskoro vidjeti

Naredna priča

Kako biti uspješan u online školi? 8 savjeta koje morate primijeniti!

Najnovije iz VIJESTI

-->