fbpx

Pametni uređaji u izolaciji: Uticaj društvenih mreža na mentalno zdravlje mladih

Upotreba društvenih mreža povezana je sa depresijom, posebno kod tinejdžera. Studija tvrdi da je to pitanje možda složenije nego što stručnjaci misle.

Istraživanje objavljeno  u časopisu “The Lancet Child & Adolescent Health”, uključivalo je intervjue sa gotovo 10.000 djece u Engleskoj u dobi od 13 do 16 godina.

Istraživači su otkrili da društvene mreže mogu naštetiti mentalnom zdravlju mladih djevojaka povećavajući njihovu izloženost maltretiranju, kao i smanjenju sna i fizičkih vježbi.

 Naši rezultati ukazuju na to da društvene mreže same po sebi ne nanose štetu, ali da česta upotreba može poremetiti aktivnosti koje imaju pozitivan uticaj na mentalno zdravlje kao što su spavanje i vježbanje, istovremeno povećavajući izloženost mladih štetnim sadržajima, posebno negativnom iskustvu sajber-maltretiranja –  navodi se u izjavi koautor Rasela Vajnera sa UCL-ovog instituta za zdravlje mladih.

Istraživanje je sprovedeno anketiranjem tinejdžera jednom godišnje od 2013. do 2015. Oni su izvještavali o učestalosti korišćenja društvenih mreža, uključujući Facebook, Instagram, WhatsApp i Twitter i zaključili da je više od tri puta dnevno zapravo “veoma često”.

Istraživači su primijetili da nisu snimili koliko vremena su učesnici proveli na ovim web lokacijama, što je ograničenje studije. Tokom 2014. i 2015. godine, istraživači su se bavili psihološkim problemima tinejdžera. Otkrili su da je kod oba pola veoma često korišćenje društvenih mreža povezano sa velikim psihološkim problemima. Efekat je bio posebno izražen kod djevojaka, što su češće bile na društvenim mrežama, to je i njihov psihološki problem bio veći.

Skoro 60 odsto uticaja na psihološke probleme kod djevojaka moglo bi se objasniti lošim kvalitetom sna i dužim vremenom boravka na društvenim mrežama. Kod mladića je ta brojka manja, svega 12 odsto.

Istraživanje iz Kanade pokazalo je da je korišćenje društvenih mreža u velikoj mjeri povezano sa pojačanim simptomima depresije kod adolescenata. Nisu nužno socijalne mreže uzročnici ovih problema, već je to vjerovatnije sadržaj kojem su izloženi mladi, kao i njihovo ometanje zdravih životnih navika.

To je važno razlikovati, kaže En Dezmet, profesorka sa Univerziteta u Gentu u Belgiji koja nije bila uključena u istraživanje.

Ako se zdravim stilom života zlostavljanje putem interneta može ublažiti, pozitivni efekti upotrebe društvenih mreža, poput podsticanja društvenih interakcija, mogu se više podržati –  rekla je ona u izjavi.

(N1, Kidsinfo.ba) 

Prethodna priča

Jelena Đoković: Djecu sam toliko dobro ošišala da će Novak radije postati pećinski čovjek

Naredna priča

Poznata glumica ne krije da se ne snalazi u izolaciji: Pokušala sam pronaći rutinu s djecom, ali je sve palo u vodu

Najnovije iz VIJESTI

-->