fbpx

Prijatelj u karanteni? Novi ljubimac nije rješenje za izolaciju

Nema sumnje da životinja može pružiti utjehu, posebno u vremena koja su obilježena strahovima, tačnije u vrijeme kada su mnogi od nas zatvoreni u svojim domovima dok vani hara pandemija.

No, zaštitnici životinja poručuju ljudima da odole izazovu da nabave životinju kao rješenje za usamljenost u trenutku dok su na snazi mjere socijalnog distanciranja zbog širenja Korona virusa.

Ako se ne možete i ne želite dugoročno brinuti za kućnog ljubimca, zaštitnici životinja savjetuju da u ovom trenutku ne nabavljate ljubimca.

– Budući vlasnici životinje moraju svjesno donijeti odluku da preuzimaju odgovornost za živo biće. U vrijeme ovakvih ograničenja kretanja nejasno je mogu li ljudi pružiti psu ili mački ono što im treba – kaže Hester Pommerening iz njemačkog društva za dobrobit životinja.

To se posebno odnosi na starije ljude, te one koji su izloženi većim rizicima od Korona virusa,  čak i ako je ljubimac baš ono što toj osobi treba dok su joj uskraćeni društveni kontakti, kažu stručnjaci za životinjska prava.  

Stručnjaci savjetuju da odluku o nabavi kućnog ljubimca odgodite za vrijeme nakon ukidanja mjera ograničenja i potom odete u neko sklonište za životinje.

(N1, Kidsinfo.ba) 

Prethodna priča

Aktuelni spisak: Radno vrijeme pojedinih dm prodavnica za Uskrs

Naredna priča

Klasika u doba korone: Mario Drmać priča priču o Mozartu

Najnovije iz VIJESTI

-->