fbpx

Preporuke UNICEF-a: Korona virus i dojenje

Širenje korona virusa svakodnevno sa sobom donosi nova pitanja o tome kako on djeluje na organizam. Naime, ono što je poznato je da su najčešći simptomi kod oboljelih povišena tjelesna temperatura, kašalj, otežano disanje, bolovi u mišićima i umor. Virus se prenosi bliskim kontaktom sa zaraženom osobom, a prenos se odvija kapljičnim putem, te dodirivanjem kontaminiranih površina na kojima se nalazi sekret iz disajnih puteva  zaražene osobe, a potom dodirivanjem usta, nosa ili očiju.

No, postavlja se pitanje da li se virus prenose preko majčinog mlijeka? UNICEF je tim povodom objavio dokument s preporukama vezanim za dojenje i prehranu majčinim mlijekom kad kod majke postoji sumnja na infekciju COVID-19/SARS CoV-2 virusom i u slučaju potvrđene COVID-19.

Kako stoji u dokumentu koji je objavio UNICEF, do danas nisu pronađeni dokazi koji bi upućivali da je virus SARS CoV-2 prisutan u mlijeku majki s COVID-19. Prisutnost ovog virusa ispitivana je kod šest žena oboljelih od COVID-19, a virus nije pronađen ni u jednom od uzoraka mlijeka. Stoga je vjerojatno da je rizik od prenošenja SARS CoV-2 putem majčinog mlijeka nizak.

Uzimajući u obzir sve prednosti dojenja i prehrane majčinim mlijekom, u slučaju sumnje na infekciju COVID-19 kod majke, preporučuje se da nastavi s dojenjem samo pod uslovom da primjenjuje opće mjere zaštite. To znači da majka treba da pere ruke prije svakog dodirivanja novorođenčeta i započinjanja dojenja, te da nosi masku tokom dojenja i dok je u neposrednjoj blizini djeteta. 

Ukoliko majka odluči da se izdaja upotrebom ručne ili električne izdajalice, obavezno je da opere ruke prije doirivanja bilo kojeg dijela izdajalice ili bočice za mlijeko, te da se pridržava preporuka za pravilno čišćenje izdajalice nakon svake upotrebe. U ovom slučaju bebu hrani neko drugi. 

(UNICEF/Kidsinfo.ba) 

Prethodna priča

Ostanite u kući: Dostava hrane na vašu adresu u Sarajevu

Naredna priča

Savjeti Tete Pričalice za period izolacije

Najnovije iz Samo za Mamu

-->