fbpx

Kako prepoznati talentirano dijete

Dijete može biti talentirano u jednoj ili više oblasti, a jedna od zabluda je da talentirano dijete mora biti uspješno u svemu. No, jeste li se ikada pitali kako prepoznati talentirano dijete? 

U predškolskom uzrastu se za samo vrlo mali broj djece može govoriti o talentiranosti u punom smislu te riječi. Primjerenije je govoriti o potencijalnoj talentiranosti. Naime, talentirana djeca su u tom uzrastu u nekim aktivnostima bolja od vršnjaka, neke sposobnosti se kod njih pojavljuju ranije nego u ostalim uzrastima, pa su radoznalija, bolje povezuju stvari i pojmove i slično. Neki od pokazatelja nadarenosti u predškolskom uzrastu su: ako dijete ranije prohoda i progovori ili pokazuje rano zanimanje za slova, pojam broja i vremena, brzo uči pjesmice i recitacije, znatiželjno je, može strpljivo da sasluša dugu priču, ima izražen smisao za humor, razumije uzrok i posljedicu, odgovara na pitanja i izvršava složene zadatke prije druge djece istog uzrasta.

No, nemojte zaboraviti da su za darovitost potrebne i biološke predispozicije, ali da bi se naslijeđeni potencijali razvili, vrlo je bitan i utjecaj okoline. Roditelji trebaju omogućiti djetetu da razvije pozitivnu sliku o sebi, pružiti mu priliku da se samostalno koristi svojim sposobnostima, vještinama i znanjima. Talentirana djeca su znatiželjna i tu ih ne treba sputavati. Roditelj treba i sam modelirati ponašanje koje želi da razvije kod djeteta, pa je korisno da vas ono vidi kako čitate knjige i bavite se drugim zanimljivim i kreativnim aktivnostima.

Svakako im treba pružititi i okolinu bogatu interesantnim sadržajima u kojoj će moći izraziti svoje potencijale. Roditelji nikako ne bi trebali forsirati dijete, odnosno pokazivati prevelika očekivanja od njega. To može samo negativno utjecati na njegovu motivaciju.

(index.hr/kidsinfo.ba) 

Prethodna priča

Rezultati istraživanja: Četvrtina 15-godišnjaka ima poteškoće sa čitanjem

Naredna priča

Savjeti za uređenje sobe vašeg mališana

Najnovije iz RODITELJI

-->