fbpx
/

Majka ste ili otac koji se tek vraća na posao nakon rođenja djeteta? Evo nekoliko savjeta kako da se organizujete!

Kako izgleda vraćanje na posao nakon dobivanja djeteta? Sigurni smo da među vama postoje mnogi koji znaju kako ovaj proces izgleda. Istraživanja pokazuju da se roditelji suočavaju sa nesanicom čak šest godina nakon rođenja prvog djeteta. Također tvrde i da nesanica može utjecati i na vaš posao, tako što možete postati osjetljiviji i sporiji u nekim običnim radnjama. Pa, koje su tajne kako uspjeti kada, jednostavno, želite samo leći i odmoriti? Donosimo vam nekoliko kvalitetnih savjeta stručnjaka kako izdržati dane na poslu.

Uložite trud – u raniju rutinu spavanja

Iako ste u iskušenju da zijevate između dječijeg i svog spavanja i neke serije, nemojte. Laura Vanderkam, autorica knjige „168 sati: Imate više vremena nego što mislite“, savjetuje da idete na spavanje čak i ako vam se čini da je jako rano. Ključ je da imate stalnu rutinu spavanja, idite u krevet i budite se približno u isto vrijeme. Skonite mobitele, tablete i sličnu tehnologiju koja bi vas mogla ometati.

Dijelite

Ako je moguće, ne biste „noćne muke“ dojenja ili dječijeg buđenja trebali sami prolaziti, ako imate partnera. Doktori preporučuju da ne dežurate sami tri noći zaredom. Sistem koji se poreporučuje je tri noći zaredom da vi dežurate, a tri odmarate, što vam daje mogućnost da odmorite i oporavite se. A ako ste samohrani roditelj, pitajte nekog bliskog člana rodbine ii prijatelja da vam pomogne.

Osvijetlite

Blistava kugla na nebu je jedan od vaših najboljih saveznika kako biste se osjećali ponovo kao čovjek! Odmah ujutru, sklonite zavjese i roletne. Naviknite se na minimalno 15 minuta sunca dnevno, što možete postići šetanjem psa ili dok vodite dijete u vrtić. Na poslu, pobrinite se da dobivate dovoljno svjetlosti, što možete i kada je oblačno vrijeme. Stručnjaci savjetuju i lampe sa prirodnom svjetlošću.

Krećite se

Povezano sa dnevnom svjetlošću može biti i kretanje, koje se preporučuje svima jer tako poručujute svojim ćelijama da kreiraju energiju. To ne mora biti vježbanje od 30 minuta, promjenu mogu činiti i samo dvije minute. Na poslu iskoristite pauzu za šetnju, a dobit ćete svjež zrak, sunce i novu energiju.

Znajte kada uzeti predah

Ukoliko nespavanje i umor ozbiljno ugrožavaju vaš posao ili vas dovode u opasnost, razmislite zaista o bolovanju i odmoru.Dovoljan je i jedan dan koji ćete iskoristiti da se odmorite, ležite, šetate. Stručnjaci savjetuju, ukoliko ste u prilici, da i šefovima objasnite svoj problem. Umjesto da počnete razgovor sa „Toliko sam umorna da se ne mogu skoncetrisati..“, neka bude: „Objasnit ću vam situaciju, ali znajte i da radim sve u svojoj moći da riješimo problem kod kuće..“. Šefovi ne žele čuti probleme, već rješenje.

Možete tražiti i profesionalnu pomoć ili prijatelja koji su slično prošli. I na kraju, zapamtite da to neće trajati zauvijek.

(parents.com, kidsinfo.ba)

 

 

 

Prethodna priča

Kako stres negativno utječe na trudnice i načini kako da se izborite sa njim

Naredna priča

Prijatelji koji vole vašu djecu kao da su njihova su posebni. Evo i zašto

Najnovije iz Samo za Mamu

-->