fbpx

Sestre su dijelovi iste duše

Sestre … koliko se stvari može reći o sestrama? Beskonačno mnogo. One se vole, mrze jedna drugu, traže jedna drugu, dijele … ali, šta god da se dogodi, sestre će uvijek biti djelovi iste duše, niko ih ne može razdvojiti.

 – Kao dijete, sestra uvijek može biti prijatelj. Kao tinejdžer, savjetnik koji živi pod vašim krovom. Kao majka, čuvar bebe uvijek dostupna kao starija, osoba kojoj neće biti dosadno slušati sve vaše priče o “dobrim starim danima – Jane Dowdeswel.

U većini slučajeva sestrinski odnos počinje u djetinjstvu i traje godinama i na ovaj način stvorena je neka vrsta zajedničke prošlosti, emocije i iskustvo koji su proživljeni zajedno, neka vrsta košarice sjećanja.

U nekim slučajevima, djetinjstvo se ne dijeli, kada je na primjer razlika u godinama vrlo velika, ali čak i u tom slučaju nastaju posebne relacije, nazovimo ih čudnim, drugačijim od veza koje se stvaraju s prijateljima: “Uvijek je to nešto više, neki kažu da je to zbog iste krvi, drugi kažu da je to zbog istog okruženja u kojem su odrasle, iste porodice … ali mislim da činjenica što su sestre je ono što pravi razliku.

Bilo da su odrasli zajedno ili ne, ništa ne oduzima sestrama određenu vezu, naklonost koja prevazilazi svaku svađu, bilo kakve svađe, bilo kakvu zavist.

– Ako ne razumijete kako žena može nježno da voli svoju sestru i istovremeno želi da joj zavrne vrat, onda ste vjerovatno jedino dijete – Linda Sunshine.

​Kaže se da “braća (ili sestre) ne vole jedni druge, ali uvijek traže jedni druge” … i to je istina, to je pitanje srca, možda hemije, udaljenost se ne računa, već samo činjenica da uvijek postoji interes za drugog, očigledno je da su porodične veze često složene i da sve sestre ne žive svoje veze pozitivno, ali s vremenom se ti problemi gotovo uvijek rješavaju sami, ili možda uz spoljnu intervenciju, ali je normalno da odnos između sestara uvijek putuje na ivici britve između rivalstva i ljubavi, ali to ih ne sprečava da uvijek osjećaju neku vrstu brige jedna za drugu i neku vrstu zaštitnog instinkta.

Tokom zajedničkog rasta sestre razvijaju saučesništvo koje dolazi od toga da kada postanu žene, podrška koja se daje i prima takođe raste, ali iznad svega veza koja će stvoriti dvoje ljudi, bez obzira na udaljenost koju život odluči postaviti između ih.

– Biti sestre je verovatno najkonkurentnije srodstvo unutar porodice, ali kada sestre odrastu, to postaje najjača veza – Margaret Mead.

Pošto će sjeme istog stabla rasti i razvijati se na različitim mjestima, sa različitim uticajima, različitim iskustvima, nikada neće izgubiti iz vida korjenje koje im je dalo život, i uvijek će tražiti jedna drugu, jer drvo koja ih je rodilo je isto i one to znaju, znaju da je sestrinska veza jača od bilo kog vjetra koji ih je odveo daleko i jača od bilo koje oluje koja ih je stavila na probu.

– Sestre su saučesnice ne samo u životu već i emocionalno, rečeno je da blizanci imaju posebnu vezu, ali isto tako i sestre, njihova priča dolazi iz teksture jedne tkanine, čvorova pametno isprepletenih od strane roditelja, čvorova koji se ne rastapaju, oni se povezuju kroz tu tkaninu i mogu se razumjeti i osjetiti čak i bez međusobnog gledanja. Uspijevaju da “osjete” jedna drugu.
Kako opisati sestru za tri minute? To je tvoj blizanac i tvoja suprotnost. I tvoj stalni pratilac i tvoj konkurent. Ona je tvoj najbolji prijatelj i najveća kučka na svijetu. To je sve što želite da bude i sve što želite da ne bude – M. Molly Backes

​Sestre su sidro spašavanja, one su najbolji dio nas samih (i zato smo mi najbolji dio njih), nemaju tajni, ne plaše se da nam govore stvari kakve jesu. One znaju kako da savjetuju bez laži i znaju kako da utješe.

Sestre žive veoma posebnu, intimnu emocionalnu i biološku vezu, i onda jednog dana postanu tetke, a tetke su važne jer: “Samo tetka može da zagrli kao majka, savjetuje kao prijatelj, mazi kao baka i čuva tajne poput sestre “.

Oni koji imaju sreću da imaju sestre i da budu sestra dobro znaju da imaju pravo blago koje treba štititi, čuvati i cijeniti. Ja to znam a vi?

(lolamagazin.com/Kidsinfo.ba)

Pročitajte još: 

Kada bebe počnu govoriti ‘mama’, a kada ‘tata’?

 

 

Prethodna priča

Harry Cooper kuha za Kidsinfo: Panna cotta kolač od kruške

Naredna priča

Stručnjaci otkrili što je najvažnije reći djetetu nakon nesreće ili povrede

Najnovije iz VIJESTI

-->