fbpx

10 navika i stvari koje radite svaki dan, ali ne bi trebali jer štete zdravlju i ljepoti

Ne moraš prestati raditi sve ovo, ali ako uspiješ i samo nekoliko stvari skinuti s popisa, to je napredak. Za pola toga sigurno nisi ni znala da ti šteti.

Samo zato što se nešto čini jednostavnije za napraviti, ne znači da je opravdano svaki put biti lijena i raditi stvari na jednostavniji način. Ovo se odnosi na hrpu sitnica koje radiš svaki dan u svojoj beauty rutini. Misliš da te navike nisu loše za tebe jer ih radiš oduvijek ili te mama tako učila, ali činjenica je da postoje alternative koje su bolje i zdravije za tebe. Neke od njih su brisanje lica peškirom, češljanje mokre kose, ostavljanje britvice u tušu… Pogledaj ih sve i kako ti svaka od tih navika šteti.

1.Nošenje nalakiranih noktiju UVIJEK
Ako si jedna od onih cura koje uvijek, ali baš uvijek, imaju nalakirane nokte, sigurno si primijetila nakon što skineš lak i prije nego naneseš novi, kako ti izgledaju nokti – žutkasto. Ovo nije neobična pojava, pogotovo kod onih cura koje preferiraju lakove tamnijih nijansi, jer one imaju jake boje u sebi koje ostavljaju mrlje na tvojim noktima. Ne izgleda ni lijepo ni zdravo. Nekada je u redu pustiti nokte da se malo odmore od lakova.

2.Brisanje lica peškirom
Normalno je obrisati lice peškirom nakon što se umiješ, ali ta mala navika radi protiv tebe. Oni su super mjesto za skupljanje bakterija. Svaki put kada koristiš peškir za lice duže od jednog dana, riskiraš pojavu akni. Preporučuje se brisanje lica papirnatim ručnicima, ili redovno mijenjanje običnih peškira.

3.Spavanje s grudnjakom
Nošenje grudnjaka preko dana – skroz okej, spavanje s grudnjakom – nimalo okej. Pogotovo ako nosiš one sa žicama. Mogu izazvati iritaciju kože i prejako ti stezati kožu te izazvati probleme s cirkulacijom krvi

4.Korištenje zamazanih kistova za šminkanje
Nikome se ne da svako malo prati kistove, ali ovo je izuzetno važno. Stvori naviku da barem svake sedmice opereš kistove kojima se šminkaš. Tako ćeš svojoj koži lica napraviti veliku uslugu. Korištenjem zamazanih kistova na lice stavljaš i bakterije, ponovno i ponovno. Ako ti se pojavljuju prištići i iritacija kože na licu – ovo može biti jedan od razloga.

5.Unošenje previše soli u organizam
Dnevno bi se trebala pojesti jedna kašikica soli. To je preporučena količina, koje se zapravo rijetko ko drži. Ako ne stavljaš previše soli u hranu to će ti lice zapamtiti i zahvaliti u kasnijim godinama. Naime, oni koji jedu manje soli, imaju i manje naborano lice.

6.Čupanje obrva
Manje nije uvijek više, pogotovo kada su u pitanju obrve. Niko ne kaže da trebaš skroz ovo prestati raditi, dapače, lijepo oblikovane obrve mogu ti pomoći da osjećaš i izgledaš bolje. ALI. Čupanje obrva toliko da ti ostanu dvije gotovo nevidljive linije, nije pametno. Ako to kreneš raditi dok si mlada, one će ti s vremenom početi sve manje i manje rasti, i više nikada neće biti pune kao prije. Hrpa cura je zažalila full jako čupanje obrva kasnije u životu, to je ekipa kojoj se ne želiš pridružiti.

7.Ostavljanje britvice u tušu
Čini se logično ostavljati britvicu u tušu ili na rubu kade, jer to je mjesto gdje briješ noge. To je istovremeno i najgore mjesto na kojem možeš ostavljati britvicu ako želiš da ti što duže izdrži. Ako je ostavljaš na ovakvom vlažnom mjestu, oštrica će puno prije otupiti i počet će ti stvarati probleme kao što su urasle dlake ili iritacija kože. Umjesto da ju ostaviš na kadi, britvicu obriši i spremi u ormarić, kozmetičku torbicu, što god imaš u kupaonici.

8.Sjedenje s prekriženim nogama
Većinu vremena svi provodimo sjedeći, zato je važno da se trudiš što je češće moguće paziti na svoje držanje i da sjediš pravilno. Iako je sjedenje s prekriženim nogama najudobnije, to nije dobro za tvoju cirkulaciju u nogama. Takvo sjedenje u kombinaciji s jako uskim trapericama može rezultirati time da ti se pogorša držanje i da se pogrbaviš, ali i da kasnije imaš problema s krvnim tlakom.

9.Stavljanje dezodoransa odmah nakon brijanja
Nije tajna da većina dezodoranska koje možeš naći u drogerijama ima jake i štetne kemikalije u sebi. Nakon brijanja, otvore se pore na tvojoj koži i koža će više nego inače upiti proizvode koje staviš na sebe. Zato je najbolje izbjegavati stavljanje bilo čega na friško obrijanu kožu, osim hidratantnih losiona ili prirodnih dezodoransa.

10.Češljanje kose dok je još full mokra
Nakon pranja kose, ona je posebno zapetljana i htjet ćeš ju počešljati, ali to nikako ne bi trebala raditi dok je još mokra. Bolje je pričekati da se osuši i onda krenuti u akciju češljanja. Pore na tvom vlasištu su nakon tuširanja otvorene i veće, a svako čupanje kose će ih tada više oštetiti. Oštećeno vlasište nije ono što želiš jer bi to moglo uzrokovati da ti kosa više pada.

(teen385.com/Kidsinfo.ba)

Pročitajte još: 

Lutkama koje ‘rađaju’ doula želi djeci pokazati kako izgleda porod

 
Prethodna priča

Lutkama koje 'rađaju' doula želi djeci pokazati kako izgleda porod

Naredna priča

Sedmično samo pet sati razgovaramo sa djecom

Najnovije iz TEEN

-->