fbpx

5 atraktivnih zanimanja uz koja možete biti posvećeni svojoj djeci

Mnogo budućih roditelja susreće se s problemom balansiranja profesionalne karijere i roditeljskih obveza. U vremenu u kojem više praktički ne postoji klasični osmosatni radni dan, pravi izazov je naći posao koji osobi ostavlja dovoljno slobodnog vremena za porodicu. Uspjeti u pronalasku takvog posla, koji je usput dovoljno dobro plaćen da možete platiti račune i živjeti relativno normalan život, spada u sferu naučne fantastike.

Ono što može biti nekakva utjeha je to da ipak postoji mogućnost za ostvarenje tog cilja. Postoje poslovi s fleksibilnim radnim vremenom i mogućnostima za rad od kuće koji su idealni za nove roditelje pa smo vam odlučili ponuditi popis nekoliko njih.

1. Nutricionist

Posao nutricionista je savjetovati klijente o njihovim prehrambenim navikama i pripremiti im plan prehrane da bi mogli zadržati zdrav životni stil. Budući da svakodnevno raste broj pretilih osoba, tako raste i potražnja za nutricionistima. Projekcija državnog ureda za statistiku u SAD-u je da će broj nutricionista i dijetetičara u Americi do 2028. godine porasti za 11 posto. Oni mogu raditi u školama, zdravstvenim ustanovama i sličnim institucijama, a mogu biti i samozaposleni.

Za legalno obavljanje ovog zanimanja potrebno steći diplomu i odraditi minimalno 1200 sati prakse. Osim toga, nutricionisti su obavezni proći državne testove i nastaviti se školovati tokom cijele karijere.

2. Specijalist za odnose s javnošću

Specijalisti za odnose s javnošću rade u marketingu. Uz ostale zadatke, zapošljavaju medijske i marketinške stratege da bi promovirali rad svojih klijenata. Posao mogu naći u skoro svakoj organizaciji, a jedini potencijalni minus ovog zanimanja je što se uobičajeno svodi na rad na ugovor. S druge strane, baš taj podatak otvara prostor roditeljima da sami kreiraju svoj raspored i lakše balansiraju između porodice i posla.

Ne zahtijeva nikakvo formalno obrazovanje. Ipak, osobe s formalnim obrazovanjem u sferi novinarstva, marketinga, oglašavanja ili nečeg srodnog lakše će se snaći u ovoj karijeri.

3. Vozač ili dostavljač

Puno manje atraktivno od prethodna dva zanimanja, ali s određenim velikim prednostima. Danas postoji dosta platformi za prijevoz poput Ubera, Lyfta ili dostavljačkih aplikacija (Wolt, Glovo) koje od vas zahtijevaju da imate vlastito prijevozno sredstvo, ali vam nude kompletnu logistiku uz naknadu troškova. Posao vozača preko ovih servisa omogućava vam apsolutnu kontrolu nad vašim vremenom i osiguranje da će jedan roditelj uvijek moći biti s djetetom.

Sve što morate imati da biste se online prijavili na jednu od ovih platformi je vozačka dozvola, ispravno vozilo s važećim dokumentima i osiguranje.

4. Porezni računovođa

Porezni računovođe pomažu klijentima u pripremi poreznih prijava i povrata. Mogu raditi za tvrtke ili samostalno. Imaju slobodu biranja klijenata i određivanja radnog vremena, ali im je posao dosta iscrpan pa možete očekivati da će vam ova profesija ipak uzeti veliki dio dana. Prednost je, ali i mana, to da je potražnja za ovom profesijom sezonska i vezana za period prijave poreza.

5. Web developer

Web developere možemo ugrubo podijeliti u dvije grupe: to su frontend i backend developeri. Prvi su zaduženi za kodiranje vizualnog dijela web stranice, a drugi za onaj nevidljivi dio web stranice koji zapravo sadržava logiku sustava. Proces obrazovanja za ovo zanimanje je dosta kompleksan i većina developera ima dobro znanje programiranja i grafičkog dizajna.

No za ovo zanimanje ne morate imati formalno obrazovanje jer postoji i mnogo samoukih programera. Prednost je široka ponuda online edukacija i tečajeva na koje se možete prijaviti. Većina developera radi isključivo od kuće, a predviđa se da će interes za ovim zanimanjem u sljedećih deset godina porasti za 13 posto.

(index.hr/Kidsinfo.ba)

Pročitajte još: 

Ne budite popustljivi: Ovo je hrana koju ne biste trebali davati djeci

 
Prethodna priča

Ne budite popustljivi: Ovo je hrana koju ne biste trebali davati djeci

Naredna priča

Priče o napuštenoj djeci koje nas tjeraju da se duboko zamislimo

Najnovije iz RODITELJI

-->