fbpx

Ne budite popustljivi: Ovo je hrana koju ne biste trebali davati djeci

Upakovana u upadljivo šarena pakiranja s prijateljskim cvjetićima, hrana za djecu agresivno se prodaje te je jako teško izboriti se s djetetom u trgovini. Ipak, nemojte biti popustljivi jer je u pitanju njegovo zdravlje. Što djeca ne bi trebala konzumirati?

Voćni sokovi

Djeca obožavaju šećer, a on je zaista jako loš za njih. Gazirana pića, voćni sokovi… svi te ukusne napitke s primamljivim etiketama nikada ne treba davati djeci. Čak ni voćni sok sa 100% voća nije zdrav. Voće sadrži puno šećera, kao i vlakana i hranjivih tvari. Kada ga iscijedite i dobijete sok, gube se vlakna i mnoge hranljive tvari. Ono što ostaje je – šećer.

Šećer uzrokuje propadanje zuba, dodaje kilograme i povezan je s problemima u ponašanju.

Pahuljice za doručak

Pahuljice, kao i peciva, nude lošu prehranu za početak dana. Počnimo od bijelog rafiniranog brašna. Tijelo tretira bijelo brašno kao šećer. Ako se ne troši vježbanjem, pretvara se u masnoću. Iz bijelog brašna ne dobivaju se vlakna ni hranljive tvari, a umjetne boje se povezuju s problemima u ponašanju.

Mesne prerađevine

Hot dog je dio odrastanja, a ne bi trebao biti. Prerađeno je meso puno konzervansa, nezdravih masnoća i puno soli.
Prehrana s mesnim prerađevinama, kao što su kobasice i slično, a koje se uglavnom jedu s bijelim hljebom, pred djecu stavlja život s mogućim srčanim tegobama i problemom s težinom.

Dječji obroci iz restorana brze hrane

Hamburger, sendvič sa sirom za grilanje, pomfrit i slatko piće. Ovo će sigurno pojesti i najizbirljiviji mališan. Brza hrana najčešće sadrži umjetne boje, razne konzervanse i mnogo soli. Ona može sadržavati više kalorija, masnoće i soli nego što bi odrastao čovjek trebao unijeti, a kamoli dijete.

Prilično depresivno i frustrirajuće. Proizvođači programiraju našu djecu da vole slanu, slatku i jako prerađenu hranu jer će im biti lakše prodati hranu niske kvalitete kada budu odrasli.

Nažalost, puno je hrane zbog koje naša djeca imaju višak kilograma i druge zdravstvene probleme. Zato se umjesto ovih nekoliko štetnih namirnica odlučite za hljeb s cijelim zrnom žitarica, nemasno meso, svježe i kuhano povrće. Izbjegavajte djeci davati sokove i omogućite da se hrane što zdravije jer ćete imati zdravije i sretnije dijete, s manje problema u ponašanju i manje zdravstvenih tegoba u budućnost.

(index.hr/Kidsinfo.ba)

Pročitajte još: 

Da li je sigurno voziti dijete u shopping kolicima?

 

 

Prethodna priča

Da li je sigurno voziti dijete u shopping kolicima?

Naredna priča

5 atraktivnih zanimanja uz koja možete biti posvećeni svojoj djeci

Najnovije iz RODITELJI

-->