fbpx

8 načina kako da imate uredna i zdrava stopala

Stopala čine stub vašeg organizma. Ona ne samo što imaju ¼ kostiju vašeg tijela, već nose i njegovu najveću težinu. Njima treba da zahvalite to što hodate, trčite, igrate, stojite… Zato stopala zaslužuju podjednaku pažnju kao vaše lice. Otkrivamo vam čak 8 načina kako da njegujete stopala da budu glatka i nježna.

 

Pogledajte pažljivo svoja stopala. Ako ignorišete njihove probleme, naudićete svom organizmu. Možete ugroziti svoje zdravlje, osjećati bolove u leđima, ukočiti vrat, dobiti čak i glavobolju. Ne isplati vam se da se igrate sa zdravljem stopala.

Umjesto toga posvetite im svoje vrijeme i pažnju. Dobra masaža stopala na kraju dana može vam pomoći da se opustite. Otečena stopala umiriće gel od gaveza. Adekvatnom njegom pojačaćete cirkulaciju, učiniti ih mekim i nježnim. Pročitajte u tekstu na kojih 8 načina možete uvijek imati uredna i zdrava stopala.

1.  USUDITE SE DA HODATE BOSI

Izujte obuću i upustite se u avanturu bosonogih ljudi. Vaše tijelo bolje oseća stopala kada hodate bez obuće. Tako dobijate jači kontakt sa tlom i prirodom. Ono loše iz vašeg tijela preko stopala odlazi dolje u zemlju. Oslobađate se stresa, bolova i negativne energije. Nekada davno ljudi su svakodnevno hodali bez obuće i nisu imali današnje probleme sa stopalima.

Hodajte na travi, pijesku, šljunku, drvenom podu… Hodajte makar sat vremena svakoga dana bez bilo kakve obuće. Kada ste na moru, eto sjajne prilike da šetate bosonogi na plaži. Tako dobijate zadebljanu kožu koja vas štiti od infekcija i bolova. Imaćete jače mišiće i imunitet. Trava, pijesak ili drugi materijali tla na kome hodate podstiču cirkulaciju i hidrataciju stopala.

Kada nemate obuću, koža stopala više diše. Svjež vazduh eliminiše znoj, višak vlage i štetne bakterije. Možete kazati zbogom i neprijatnim mirisima nogu. Probajte ovu metodu kod kuće ili na moru, pa osjetite njegovo pozitivno dejstvo.

2.  BIRAJTE KVALITETNU OBUĆU

Obuća je poput odijela za vaša stopala. Ona treba da bude udobna, meka i napravljena od prirodnih materijala. Obezbijedite protok vazduha svojim stopalima. Spasite ih od vlažne i znojne sredine koju naseljavaju gljivice.

Izbjegavajte obuću od sintetike, gume, plastike i platna. Takvi materijali sadrže vještačke materije sa hemikalijama. Oni izazivaju znojenje i neprijatne mirise stopala na visokoj spoljašnjoj temperaturi, naročito ako ste u takvoj obući cijeloga dana. Takva obuća se ne prilagođava obliku vaših stopala. Zato možete osećati bol, dobijati žuljeve ili pak gljivičnu infekciju.

Birajte obuću od kvalitetne kože koja upija vlagu i ima duži vijek trajanja. Kožna obuća je dobar prijatelj vašoj koži jer joj se prilagođava, omogućava joj da diše. Imate manji pritisak, a veću prijatnost kada hodate u kožnoj obući. Obavezno se raspitajte kod prodavca o materijalima obuće da biste unaprijed zaštitili svoja nježna stopala.

Tijesna i glomazna obuća je veliki neprijatelj vaših nogu. To isto važi za cipele ili sandale sa visokom štiklom. Tako se vaše noge vlaže i znoje, da ne kažem, pate od zatvorenosti i uskosti. Kada god možete, nosite otvorene cipele, sandale ili papuče da vam stopala dišu. Važno je da kupite obuću prilagođenu vašim stopalima, dovoljno usku i široku zbog disanja i mekosti. Neka potpetica ne bude viša od 5 cm.

3.  ODRŽAVAJTE HIGIJENU STOPALA

Higijena stopala je pola zdravlja! Perite noge jednom dnevno svakoga dana. Najbolje je da ih temeljno operete i očistite uvečer nakon obaveza. Na taj način sprečavate širenje štetnih bakterija, vraćate vlažnost i uklanjate prljavštinu. Pranje stopala je osnova za kasniji piling, stavljanje kreme ili spreja kako bi dali što bolje efekte.

Ako ne operete stopala, onda nečistoće ostaju. Gljivice se skupljaju i šire, pa postoji rizik od infekcije, svraba, plikova, promjene boje na noktima i dr. Neprijatne mirise od znojenja nosite sa sobom u krevet. Peta puca od isušivanja. Zamislite kakvu štetu činite svojim stopalima i zdravlju.

Higijena stopala podrazumijeva mijenjanje čarapa svakodnevno. Nemojte nositi istu obuću dva dana zaredom. Ili makar operite čarape i obuću nakon nošenja. Ako niste u mogućnosti da operete, ima rješenja. Pospite sodu bikarbonu ili bebi puder u čarapu ili obuću. Ove supstance će upiti znoj, vlagu i neprijatne mirise.

4.  NAPRAVITE TOPLU KUĆNU KUPKU

Kućna kupka je baš ono što treba vašim stopalima. Ona ih čisti, zaglađuje, omekšava, pa i hidrira. Znate li koliko su stopala umorna na kraju dana? Upravo zbog toga možete trpeti neke posljedice. Recimo, da budete umorni i razdražljivi. A kupka je ono što oporavlja kožu stopala i odmara noge na vrlo prijatan način.

Priuštite sebi makar 15 minuta svakodnevno za kućnu kupku stopala. Dovoljno je da spremite lavor tople vode koju ćete pomiješati sa određenim prirodnim supstancama. Na primjer, stavite morsku so ili jabukovo sirće u vodu. Ovi elementi uklanjaju grubu i ispucalu kožu. Postoji još mnogo drugih recepata za kupke za stopala.

Kupka je više od pranja i čišćenja nogu. Koža upija njene prirodne sastojke koji čine čuda za vaše zdravlje. Dok topla kućna kupka odmara i daje snagu stopalima, vi radite nešto drugo. Surfujte internetom, četujte, gledajte omiljene emisije, slušajte muziku i opustite se kao u spa centru.

Poslije tople kućne kupke možete masirati stopala odgovarajućim pilingom, pa poprskati sprejom ili namazati kremom za stopala. Pokažite nogama koliko ih volite.

5.  KORISTITE PILING ZA NJEGU STOPALA

Uklonite mrtve ćelije sa kože stopala. Ne dozvolite da vam ona budu ispucala, gruba i tvrda. Piling je sjajna metoda protiv mrtvih ćelija i nečistoće. To je masaža prirodnim sredstvima koja hrane i vrše detoksikaciju štetnih elemenata kože. Nakon kupke obavezno napravite kućni piling i blago masirajte donji dio nogu.

Piling koristite jednom ili dvaput nedjeljno. Neka bude na bazi kafe  sode bikarbone, maslinovog, kokosovog, lavandinog i drugih vrsta korisnih ulja za kožu. Treba vam malo vremena da napravite hranljivu smjesu sa vitaminima i mineralima.

Dozvoljeno je da upotrebljavate kamen, četku ili turpiju za stopala. Tako će piling biti lakši, a smesa ravnomerno raspoređena da se upije. Često se javlja problem sa ispucalim, tvrdim i grubim petama.

6.  UPOTRIJEBITE SPREJEVE ZA STOPALA

Sprej je dezodorans za vaša stopala. On je odlično sredstvo koje sprečava razvoj štetnih mikroorganizama. Smanjuje lučenje znojnih žljezda na tabanima i oslobađa vas neprijatnih mirisa. Čisti mjesta između prstiju na nogama koja su veoma pogodna za pojavu gljivične infekcije.

Sprejevi za stopala imaju antibakterijska dejstva. Kod nas se ne može naći mnogo ovakvih preparata, što prirodnih što onih sa jačim hemijskim sastavom. Svakako su bolji prirodni preparati. Ipak, jedan od najpoznatijih kod nas je Scholl sprej protiv znojenja nogu iako ne spada u red prirodne kozmetike. On je u stvari antiperspirant za noge i za koji kažu da štiti stopala čak 24h.

7.  KORISTITE KREME ZA NEGU STOPALA

Kreme dobro dođu kao hidratacija posle pilinga. One se koriste protiv smrada, znojenja, perutanja, svraba, plikova, gljivičnih infekcija itd. Najpre temeljno operite i očistite stopala. Zatim ravnomerno umasirajte kremu u kožu stopala da lagano upije.

Bitno je da krema ne ostavlja masne tragove i da nema jake mirise. Kada namažete kremu, sačekajte prema uputstvu. Kasnije obujte obavezno vunene ili pamučne čarape jer su od prirodnog materijala.

Obratite pažnju na sastav krema za njegu stopala. Ako ste alergični na neku supstancu, izbegavajte. Birajte one kreme na prirodnoj bazi sa biljnim ekstraktima. Tako ćete intenzivnije hidrirati i oporaviti stopala.

8.  IDITE NA ESTETSKI ILI MEDICINSKI PEDIKIR

Kao što brinete o svojim rukama  i posećujete manikira, tako je i za savršenu ljepotu i zdravlje stopala značajan kozmetički tretman pedikira. Prepustite se stručnim rukama koje znaju kako da pravilno njeguju stopala i nokte. Estetski ili kozmetički pedikir uključuje masažu stopala, piling, skraćivanje i oblikovanje noktiju, sređivanje zanoktica i kutikula, a na kraju uljepšavanje i lakiranje noktiju.

Ako imate zdravstvene probleme, onda idite na medicinski pedikir. Na primjer, gljivične infekcije, atletsko stopalo, kurje oko, čukljevi, bolni žuljevi, bolovi u stopalu itd. To iziskuje više medicinski tretman i terapiju, a manje estetički dio koji se radi u kozmetičkom salonu.

Brinite se o stopalima i učinite ih ženstvenim. Njihovo njegovanje u kozmetičkom salonu vas opušta i smiruje. Na vrijeme možete otkriti potencijalna zapaljenja i zdravstvene probleme stopala. Možete i sami kod kuće odrediti tretman, ali estetski pedikir vam pruža dodatnu pomoć kako da vaša stopala budu savršena i zavodljiva.

PRUŽITE NEOPHODNU BRIGU I LJUBAV STOPALIMA

Imate samo jedna stopala i mislite na njih. Posvetite im se. Ne dozvolite da vam se žuljaju tabani ili pucaju pete, a još manje da gljivice prave štetu prstima. Tako stopala i noge pate, a vi osjećate posljedice. Može da vam bude hladno zbog slabe cirkulacije ili da vas boli neki drugi dio tijela. Stopala su jako povezana sa mozgom, srcem i drugim važnim organima.

Stopala čeznu za vašom brigom i ljubavlju. Sada znate kako da ih njegujete da bi vam se ta ljubav vratila. Divićete se njihovoj ljepoti, glatkoći, nežnosti i prijatnom mirisu. Tako ćete biti veoma zadovoljni sobom i imaćete više samopouzdanja na svim životnim poljima.

(lolamagazin.com/Kidsinfo.ba)

Pročitajte još: 

Je li ponedjeljak zaista najbolji dan za nove početke?

 

 

Prethodna priča

Je li ponedjeljak zaista najbolji dan za nove početke?

Naredna priča

Kažu da tuđa djeca brže odrastaju, ne znam mogu li se složiti s tim

Najnovije iz RODITELJI

-->