fbpx

Je li ponedjeljak zaista najbolji dan za nove početke?

Januar je vrijeme kada mnogi od nas odluče u život uvesti neku novu naviku ili rutinu.

Iako je to savršeno vrijeme godine za novi početak, stručnjaci imaju različito mišljenje koji dan u sedmici je za to najbolji. 

Ponedjeljak, da ili ne?

Iz udruženja ”Monday Campaigns tvrde kako je ponedjeljak idealno vrijeme za usvojiti novu naviku jer nam se tada godišnje nudi 52 nove šanse za početak. “Ako ne uspijete prve sedmice, uvijek imate idući ponedjeljak za novi početak”, rekao je voditelj udruženja Ron Hernandez. Prema njihovoj teoriji, ako započnemo s novim režimom u ponedjeljak, to će pozitivno utjecati na ostatak sedmice.

S time se ne slaže stručnjakinja za produktivnost i upravljanje vremenom, koja je ujedno i motivacijska govornica i autorica brojnih knjiga koje se bave postizanjem ravnoteže između privatnog i poslovnog života, Laura Vanderkam koja smatra da takvo razmišljanje ima jednu veliku manu: “Kada dođe ponedjeljak nećete se pretvoriti u novu osobu. Količina volje koju imate ponedjeljkom ista je kao bilo koji drugi dan u tjednu”. Ona smatra kako je najbolje vrijeme za započeti nešto novo onaj trenutak kada vam ideja o početku padne na pamet.

Postoji li onda pravi dan za nove početke?

Laura kaže da ako baš moramo odabrati dan u tjednu kada ćemo nešto započeti, neka to bude četvrtak. To se pogotovo odnosi na ljude koji rade od ponedjeljka do petka. Četvrtak je dan kada novu odluku možemo lakše staviti na prvo mjesto prioriteta. Prednost je i to što nakon četvrtka brzo dolazi vikend, vrijeme kada se na odluke možemo osvrnuti i razmišljati o njima bez pritiska posla. 

(rtl.hr/Kidsinfo.ba)

Pročitajte još: 

Ovo su najbolje zemlje za odgajanje djece

 
Prethodna priča

Ovo su najbolje zemlje za odgajanje djece

Naredna priča

8 načina kako da imate uredna i zdrava stopala

Najnovije iz VIJESTI

-->