fbpx

6 razloga zašto djeca loše spavaju

Nenaspavanost i iscrpljenost su posljedice čestog buđenja ili lošeg spavanja naših mališana. Kako bi ovu situaciju popravili, donosimo šest glavnih razloga, ali i načina kako da se vaš mališan budi naspavan i zadovoljan!

1. Još uvijek je malo

Jako malo beba od rođenja spava čitavu noć. Prva dva mjeseca mališani se često bude i tonu u san, a spavaju između 12 i 18 sati dnevno. Većina može da prespava noć kada napuni devet meseci, iako to znači samo pet-šest sati u kontinuitetu.

2. Previše mu pomažete

Ako dugo uspavljujete dijete, neće naučiti samo da zaspi nego će plakati za onim što mu pomaže – vama. Stavite ga na spavanje kada je pospano, ali još nije zaspalo, i naučit će da se uspava samo.

3. Preumorno je

Djeci vrtićkog i predškolskog doba potrebno je između 11 i 14 sati sna dnevno, uključujući i poslijepodnevno drijemanje. Rutina je ključna pa odredite tačno vrijeme odlaska u krevet, buđenja, drijemanja, obroka i igranja.

4. Strah od odvajanja

Normalno je da sva djeca prođu kroz tu fazu. Pokušajte da ga ne ohrabrujete dodatnim razgovorima, pjevanjem, ljuljuškanjem ili hranjenjem. Kada je staro oko šest mjeseci, djetetu možete pomoći da samo zaspi tako što ćete mu nježno pričati i maziti ga. Budite uz njega i utješite ga, ali nemojte ga uzimati i hraniti samo kako bi ga utješili.

5. Nedostatak rutine

Ponavljanje istih stvari svakoga dana prije spavanja pomaže djetetu da shvati da je vrijeme za spavanje. Rutina je vrlo važna. Na primjer, možete da okupate dijete, nahranite ga, pročitate mu jednu ili više priča, a onda i poželite laku noć. Sa takvom rutinom potrebno je početi što ranije.

6. Odlaganje odlaska na spavanje

Većina djeca ne žele da ide na spavanje jer ih zanima sve što se oko njih događa pa se boje da nešto ne propuste. Tražit će da im čitate još priča, reći će da su gladni ili žedni, morat će u WC. Budite blagi, ali odlučni. Svaki put kad vas dijete zove budite sa njim što kraće kako bi shvatilo da je zaista vrijeme za spavanje.

(detinjarije.com/kidsinfo.ba)

 

Prethodna priča

Naučite kako obući bebu po hladnom vremenu

Naredna priča

Draga mama, nikad nećeš požaliti što imaš više djece

Najnovije iz Ostalo

-->