Čak i ako se ne osjećate drugačije nego u dvadesetima, tijelo se mijenja i puno teže održava težinu, ali i zdravlje postaje krhkije. Postoje namirnice koje je bolje izbjegavati nakon određenih godina.
Jogurt s voćem
Čak i ako ste počeli koristiti kremu protiv bora, ni jedan proizvod ne mijenja činjenicu da je vaša koža počela stariti. Nakon tridesete usporava se proizvodnja kolagena i elastina proteina koji kožu održavaju čvrstom. Iako je nemoguće zaustaviti proces starenja, moguće je zadržati mladalački izgled i kasnije u životu tako što ćete smanjiti šećer koji ubrzava nastajanje bora i opuštanje kože.
Iako ste se možda odrekli šećera, nemojte zaboraviti namirnice sa skrivenom šećerima kao što su jogurt s voćem, kečap ili hljeb. Jogurt s voćem može imati veliku količinu šećera ako niste oprezni.
Bijeli hljeb i peciva
Ako vaše pecivo nije napravljeno od integralnih žitarica, smatrajte to “nije to”. Iako pecivo za doručak možda nije slatko, tijelo pretvara rafinirane ugljikohidrate u šećer, a zatim glukozu. Zatim će doći do oštećenja kolagena i ostalih proteina koji čuvaju izgled.
Štoviše, kada su u pitanju hljeb, peciva, pa čak i tjestenina, biranje cjelovitih žitarica pomoći će vam da zadržite zdravu razinu šećera u krvi, što će vam pomoći u održavanju tjelesne težine, a to će svakako pomoći kod održavanja mladenačkog izgleda.
Gazirana pića
Gazirana pića su obojena potencijalnim bojama koje izazivaju rak i osnovni su izvor dodanog šećera u modernoj prehrani. I ne samo da šećer negativno utječe na ovulaciju, već je povezan i s lošijom pokretljivošću spermija. Jednostavno rečeno, pijuckanje gaziranih pića može škoditi vašem zdravlju.
Crno meso s roštinja
Roštiljanje je brz način za pripremu obroka i obožavano je u našim krajevima. Pripremanje mesa na otvorenom plamenu može proizvesti heterocikličke amine (HCA) i policikličke aromatske ugljikovodike (PAH). Otkriveno je da ove štetne hemikalije mijenjaju DNK i povećavaju rizik od raka.
(rtl.hr/Kidsinfo.ba)
Pročitajte još: