Panna cotta kolač od kruške s dodatkom sušene japanske jabuke. Sviđa li vam se ideja? Lagano i ne tako slatko, a osvježavajuće, isprobajte ga i vi! ⠀
Naravno, posljednji dio mozete izostaviti ili izmjeniti bilo kojim drugim sušenim voćem. ⠀⠀
⠀
Recept:
Za koricu⠀
2 jaja ⠀
1 velika kašika ulja⠀
1/2 šolje brašna(110g)⠀
1/2 čajne kašike praška za pecivo⠀
1/4 šolje šešera (50g) ⠀
⠀
Panna cotta krema: ⠀
600g pirea od kruške ⠀
400ml vrhnja za kreme⠀
1 vanilin šečer⠀
10g želatine ⠀
1/2 male kašike cimeta⠀
100g šečera ⠀
⠀
Švedska krema: ⠀
5g želatine⠀
100ml vrhnja za kreme⠀
50g šešera⠀
200ml pavlake⠀
⠀
Preljev:⠀
5g želatina⠀
250-300ml vode u kojoj su se kuhale kruške⠀
⠀
Priprema: ⠀
Pjenasto umutiti jaja sa šečerom. Postepeno dodavati brašno i ulje, na kraju i prašak za pecivo. Peći u obloženom kalupu 10 min na 180C ⠀
⠀
Panna cotta krema:
Skuhati kruške s cimetom i vanilin šečerom. Izvaditi ih iz vode i ostaviti da se malo ohlade. Potom od kruški napraviti pire. Polovinu pirea staviti u posudu s šečerom i kratko prokuhati. Samo da se šečer istopi. ⠀
Potom dodati aktiviranu želatinu ( želatina s 30ml vode, ostaviti 5 min da nabubri). Dobro izmješati da se želatina istopi u pireu od kruške. Na kraju dodati i ostatak pirea od kruške. Ostaviti da se ohladi na sobnu temperaturu. ⠀
Umutiti vrhnje za kremu i 1-2 kašike dodati u pire i izmješati, potom pire dodati u kremu i sve sjediniti. ⠀
Kremu preliti preko pitice/korice i ostaviti 1h u frižider. ⠀
⠀
Švedska krema: ⠀
Vrhnje s šečerom kratko prokuhati, samo da se šečer istopi. Potom dodati aktiviranu želatinu i dobro izmješati. Ostaviti kratko da se ohladi te dodati pavlaku. Kada ste sve sjedinili, preliti preko kolača i vratiti u frižider. ⠀
U vodu u kojoj su se kuhale kruške dodati želatinu i ostaviti da se ohladi. Hladni preljev preliti preko ohlađenog kolača. ⠀
Sve ostaviti u frižider na 2h da se hladi.⠀
(Kidsinfo.ba)
Pročitajte još: