fbpx
/

GINEKOLOGINJA OBJASNILA ZAŠTO JE NEMOGUĆE VRATITI TIJELO NA STARO ODMAH NAKON PORODA

Prigrliti i prihvatiti svoje tijelo je dugotrajan proces. Gdje god se nalazila na vlastitom putovanju, znaj da je tvoje tijelo prekrasno i snažno! I ne dopusti da ti netko kaže drugačije

Ginekologinja i opstetričarka dr. Jennifer Lincoln upozorila je da je nemoguće vratiti tijelo na staro odmah nakon poroda. 

Ona je objasnila zašto je nerealno očekivati da će žena koja je tek rodila odmah izgledati kao prije trudnoće i poroda, prenosi Mother.ly.

Za razvoj fetusa potrebno je devet mjeseci i žena u 40 sedmica trudnoće prolazi najintenzivniju transformaciju tijela. Stvarnost je da tijelo prolazi kroz velike promjene od trenutka začeća pa sve do poroda i u razdobolju nakon njega.

Neke promjene na tijelu tijekom trudnoće vidljive su svima: trbuh je iz sedmice u sedmicu sve veći, koža dobija zdravi sjaj ili se pojavljuju hiperpigmentacije, kralježnica mijenja svoju krivulju, a, povećava se i volumen grudi.

No, to nije jedino što se mijenja. Pripremajući se za rođenje bebe, i maternica, vagina i stidnica doživjet će zamjetne promjene. 

Maternica je obično veličine limuna, a tijekom trudnoće naraste na veličinu lubenice (ponekad i više).  

– Maternica se počinje kontrahirati nakon što posteljica izađe i vraća se na staro za otprilike šest sedmica – napomenula dr. Lincoln.

Ona je apelirala na sve da ne rade pritisak na žene da se oporave brzo nakon poroda.  

– Ne trebate stati u traperice koje ste nosile prije trudnoće nakon par sedmica. Vrijeme je da svim ženama i mamama pružimo milost koju zaslužuju i prestanemo vršiti pritisak na njih da izgledaju na određeni način nakon trudnoće i poroda –  istakla je.

​Porod, kakav god bio, ostavit će svoj trag na ženinom tijelu. No, s vremenom će se tijelo oporaviti i ponovo promijeniti.

Neke će se stvari činiti drugačijima. Neki dijelovi tijela će poprimiti novi izgled. Na kraju krajeva, promijenit će se i vaš sistem vrijednosti i pogled na svijet jednom kada na svijet donesete novi maleni život. 

Ponekad je to teško nositi se s pritiscima društva i okoline, no vrijeme je da počnemo pričati o tijelu kakvo zaista jest nakon poroda, a ne o tijelu kakvo bi trebalo biti. Na taj način učinit ćemo zajedno očekivanja budućih mama realnijima, pomoći ćemo im smanjiti stres i osjećaj društvenog pritiska. Još važnije, premjestit ćemo fokus sa savjeta kako u što kraćem roku ukloniti sve tragove trudnoće na savjete o tome kako slaviti to savršeno tijelo koje je na svijet donijelo novi život. 

Prethodna priča

OSKAROVKA RODILA BLIZANCE U 48. GODINI: NIJE BILO LAKO, ALI VRIJEDI

Naredna priča

GLAVOBOLJE KOD DJECE: VRSTE, SIMPTOMI I KADA POTRAŽITI POMOĆ

Najnovije iz TRUDNOĆA

-->