fbpx

Slušajte djecu, dajte im da govore! Na Međunarodni dan djeteta djeca preuzela ključne pozicije u međunarodnim organizacijama, politici, medijima…

Kao vodeći glasnogovornik provođenja Konvencije o pravima djeteta i ostvarenja svih prava za svako dijete, u saradnji sa djecom i mladima UNICEF je i ove godine povodom Međunarodnog dana djeteta 20. novembra/studenog inicirao kampanju “Djeca preuzimaju”. Već od 17.11. djeca širom BiH preuzimaju uloge šefova UN agencija, Ured Ombudsmena, kantonalne Vlade, urede gradonačelnika, medije, ambasade…, kako bi govorili o svojim pravima i predložili rješenja za unapređenje stanja prava djece.

Nakon što joj je rezidentna koordinatorica UN-a u BiH Ingrid Macdonald simbolično predala ured, djevojčica Asja se odmah prihvatila posla, dok je Zayyan* preuzeo ulogu regionalne predstavnice UNHCR-a Lucie Gagné. Affan i Danin ključne poruke prenijeli su predstavnici UNICEF-a za BiH dr. Rownak Khan, te održali ozbiljan radni sastanak s osobljem, a predstavnik UNFPA za BiH John Kennedy Mosoti ured je preputio Tinu.

Slušajte djecu, dajte im da govore!”, ključna je poruka koju su djeca poslala tokom “preuzimanja” UN agencija.

U Unsko-sanskom kantonu Arslan je preuzeo ulogu premijera i zajedno sa “ministricom obrazovanja” Hanom, te “ministrom pravde” Mirzom u radnu posjetu primio delegaciju Ambasade Švicarske u BiH predvođenu ambasadorom Mr. Daniel Hunnom. Funkciju gradonačelnika Bihaća preuzeo je Emir koji je ugostio premijera USK Arslana.

Djeca su na isti način preuzela i Ured ombudsmana BiH,  a do 20. novembra/studenog preuzeće još institucija, ambasada, preduzeća, i medija putem kojih će kroz njihove centralne informativne emisije uputiti svoje jasne poruke među kojima i onu da najbolji interes djeteta mora biti iznad svakog drugog interesa!

Svijet 20. novembra/studenog obilježava Međunarodni dan djeteta, odnosno godišnjicu usvajanja Konvencije o pravima djeteta, i cilj je kroz kampanje kao što je “Djeca preuzimaju” pridobiti medijsku, i pažnju javnosti, te Svjetski dan djeteta odrediti i kao godišnji podsjetnik na neophodnost ostvarenja dječijih prava, a jedno od ključnih prava djece je da izraze svoj stav i da ih se čuje.

Ove godine u Bosni i Hercegovini fokusiramo se na ravnopravnost i inkluziju, te ističemo neophodnost poštivanja svakog prava #ZaSvakoDijete.

*Ime promijenjeno zbog zaštite identiteta

Prethodna priča

Savjeti stručnjakinja: Od djeteta se ne možete razvesti

Naredna priča

Alma Kotlo i Ervina Hajduković o majčinstvu u „kasnim“ godinama: Ako imate veliku želju i mogućnosti, nikada nije kasno

Najnovije iz VIJESTI

-->