fbpx

U četvrtak u Sarajevu darivanje krvi za liječenje djece oboljele od raka

Udruženje ‘Srce za djecu oboljelu od raka’ najavilo je za četvrtak u Sarajevu akciju darivanja krvi, za potrebe liječenja djece oboljele od raka. 

Pitamo li se ikad kako izgleda liječenje jednog djeteta oboljelog od raka? To je proces, koji nije lak. Zahtjevan je kako mentalno, tako i fizički. Terapije su iscrpljujuće za dječiji organizam i narušavaju cijeli balans u tijelu. Tako terapija utječe i na ‘proizvodnju’ krvnih ćelija, koje su ključne za nesmetan razvoj i život. Upravo u trenucima kad su nivoi krvnih ćelija nezadovoljavajući, za dalji nastavak liječenja potrebna je transfuzija krvi i njenih derivata. U tom slučaju krv je lijek, krv je život – navodi se.

Akciju darivanja krvi organiziraju Zavod za transfuzijsku medicinu FBiH, Crveni križ FBiH, Crveni križ Općine Centar Sarajevo i Udruženje Srce za djecu oboljelu od raka.

Djeca oboljela od raka su istinski heroji, ali i oni trebaju svoje heroje koji će im biti podrška. Njihov heroj budite vi – poručili su iz Udruženja.

Akcija darivanja krvi najavljena je za 3. februar, od 8.00 do 17.30 sati u prostorijama Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH (Čekaluša 86 – kod Zubotehničke škole).

Kako se, među ostalim, navodi u Vodiču za darivaoce krvi darivanje krvi je dobrovoljno, besplatno i anonimno. Darivalac krvi može biti svaka zdrava, odrasla osoba, starosti od 18 do 65 godina kod koje se ljekarskim pregledom, te provjerom nivoa hemoglobina, utvrdi da darivanje krvi neće ugroziti ni nju, niti osobu kojoj bi se ta krv primjenila.

(FENA, Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Maja Munda: Devet mjeseci ljubavi

Naredna priča

Tatjana Bajić za Kidsinfo: Kćerke posebno vole i više su vezane za roditelje

Najnovije iz VIJESTI

-->