fbpx

8 kreativnih igara koje će zabaviti djecu tokom vrelih dana

Danima kada su vani visoke temperature ograničene su posjete parkovima i igralištima, te se mnogi roditelji nađu u dilemi kako da zabave djecu i izbjegnu scenarij gledanja u ekran pametnih uređaja.

Upravo zbog toga vam u nastavku predlažemo osam aktivnosti koje će djecu motivisati i inspirisati, te podstaći razvoj njihovih motoričkih, kognitivnih i socijalnih vještina, kao i razvoj kreativnosti.

1. Ledeni svijet

Ako imate figurice iz slatkiša, čokoladnih jaja i slično, te kalupe za izradu leda, predlažemo da spojite to dvoje. Jednostavno plastične figurice i druge igračke primjerene veličine stavite u kalupe za izradu leda, prelijte vodom i pričekajte nekoliko sati da se smrzne. Dijete će na taj način vidjeti promjene koje se događaju, a kasnije se može igrati oslobađanja figura iz leda.

2. Crtanje smrznutim bojama

Za ovu aktivnost je potrebno nabaviti boje na bazi vode (mogu se kupiti u gotovo svakoj knjižari) i pomiješati ih u kalupe s običnom vodom. U kalupe stavite štapiće od sladoleda kako bi dijete moglo držati kockicu boje, a uz to je potrebno da nabavite obične papire. Kada vanjska temperatura počne djelovati na kockice smrznute boje, mališani mogu početi sa stvaranjem predivne kreacije na papiru.

3. Pozorište lutaka

Zašto, zajedno s djetetom, ne biste izveli pozorišnu predstavu. Ona može biti zasnovana na nekom već postojećem djelu, a možete pustiti i mašti na volju, te zajedno osmisliti novu priču.

4. Izrada društvene igre

Sve što je potrebno je malo mašte, boje i papir. Možete odrediti temu pa, naprimjer, djetetu predložiti da se nova društvena igra zasniva na morskim pustolovinama, a potom zajedno osmislite polja, pravila i nazov igre. Zatim zajedno igrajte.

5. Izgradnja tvrđave

Ljetni dani su idealni za građenje “tvrđave” u domu. Izvadite deke, jastuke, igračke i pokoju knjigu, a to je sve što je potrebno da obični ljetni dan pretvorite u pravi doživljaj.

6. Oslikavanje kamenčića

Ne morate biti na moru da biste pronašli kamenčiće pogodne za oslikavanje. Kamenčiće je potrebno oprati i dobro osušiti, a potom na njih, zajedno s djetetom, uz pomoć tempera možete naslikati različite oblike.

7. Vodeni poligon

Ako imate dvorište i dijete sklono istraživanju, te sportskim aktivnostima napravite vodeni poligon. Osmislite prepreke uz pomoć igračaka, lavora s vodom, balona napunjenih vodom i slično, te zajedno s djetetom pokušajte savladati izazove poligona.

8. Igra u kadi

Ukoliko nemate dvorište s hladom, nemojte zaboraviti na mogućnost igranja u kadi. Dijete će se rashladiti i zabaviti igrajući se omiljenim gumenim igračkama.

(zadovoljna.dnevnik.hr, Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Jelena Jugović Tuncel, Naida Bojnakova i Zerina Suyabatmaz: Kakvi su Turci kao muževi?

Naredna priča

Porođaj u bolnici u kojoj je rodila Meghan Markle: Leona Paraminski otkrila pol bebe

Najnovije iz VIJESTI

-->