fbpx

Odgovori na najčešća pitanja: Seksualni odnosi u trudnoći

Za svaku buduću majku su ljubav i intimnost izuzetno važni, a dokazano je i to da su seksualni odnosi tokom trudnoće prava blagodet za organizam trudnice. No, mnoge buduće majke se brinu da će seksualnim odnosima naškoditi bebi. Ukoliko ste jedna od njih, u nastavku vam donosimo odgovore stručnjaka na najčešće nedoumice kada je o ovoj temi riječ.

JE LI SEKS SIGURAN?

Ukoliko imate trudnoću bez komplikacija, ne postoji razlog zbog kojeg ne biste mogli uživati u seksu. Gusti mukus kojim je „zatvoren“ vaš grlić u toku trudnoće štiti bebu od potencijalnih infekcija. Također, amnionska tečnost, kao i mišići maternice su sasvim dovoljni da vaša beba bude bezbijedna. Isto tako, partnerov polni organ ne može naškoditi bebi. Uz sve to, beba, naravno, nije svjesna šta se događa, niti osjeća ikakvu nelagodnost.

ŠTA MOŽETE OČEKIVATI KADA JE O VAŠEM TIJELU RIJEČ?

Vaša maternica će se zgrčiti tokom orgazma, čega vi možete, ali i ne morate biti svjesni. Ukoliko osjetite osjećaj stezanja u vašem trbuhu, ne morate brinuti jer je riječ o blagim kontrakcijama koje nisu opasne. Naime, stručnjaci ističu da je to  dobra vježba za porođaj. Povremeno žene mogu imati oskudno krvarenje nakon seksualnog odnosa, a razlog je to što je grlić maternice obogaćen milionima sitnih krvnih žila od kojih neke mogu pući tokom odnosa. Ni to, ukoliko vam je ginekolog rekao da imate urednu trudnoću, nije signal za paniku. Ukoliko krvarenje traje duže od nekoliko sati, to je znak da trebate pozvati svog doktora i zatražiti savjet.

Ono što svakako trebate zapamtiti je da svog ginekologa konsultujete za sve nedoumice i da nikada ne uzimate lijekove „na svoju ruku“.

No, to što su seksualni odnosi u trudnoći poželjni svakako ne znači da ne postoje situacije u kojima trebate biti posebno pažljivi. Jedna od tih situacija je ukoliko imate bilo kakvo krvarenje u ranoj trudnoći, te ukoliko partner ima genitalni herpes.

S druge strane, doktor će savjetovati da ne praktikujete seksualne odnose tokom trudnoće ukoliko:

– postoji istorija bolesti cerviksa

–  ukoliko imate prednjačeću posteljicu

– ukoliko imate krvarenja u toku trudnoće

– ukoliko imate vaginalnu infekciju

– ukoliko imate jake bolove i kontrakcije u trudnoći

I na kraju, ne zaboravite da se o seksualnim aktivnostima tokom trudnoće konsultujete sa svojim ginekologom koji će najbolje procijeniti koliki je rizik, te da li on uopšte postoji.

(Roda.hr, Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Fotografija sa snažnom porukom: Budući britanski kralj slavi rođendan

Naredna priča

Samra Menzilović Ćatić o majčinstvu u 21. godini: Prva reakcija je bila strah

Najnovije iz TRUDNOĆA

-->