fbpx

Bojana Šarović: Dijabetes me nije spriječio da ostanem u drugom stanju i rodim zdravo dijete

Ponosna sam na to što sam donijela najispravniju odluku u životu, odluku da se ostvarim kao majka. Ponosna sam na istrajnost i energiju koja mi je bila neophodna da prevaziđem sve izazove na  koje sam nailazila, kao i na snagu da kćerkin dolazak dočekam s velikim osmijehom – riječi su kojima Bojana Šarović, s osmijehom na licu, započinje razgovor za naš portal.

Naime, s ovom mladom majkom smo razgovarali o iskustvu porođaja, te o rizicima koje je trudnoća, a zatim i rođenje djeteta, sa sobom nosila s obzirom na činjenicu da Bojana ima dijabetes mellitus tip I. Uprkos svim potencijalnim preprekama, kojih je bila svjesna, Bojana je donijela čvrstu odluku da se ostvari u ulozi majke, te je nakon uredne trudnoće početkom jula prošle godine na svijet donijela kćerku Srnu.

Kidsinfo: Doktorica Vam je preporučila porođaj carskim rezom?

Bojana: Da. Imala sam želju da moj porođaj bude prirodan, odnosno vaginalan jer nije postojao dijabetološki, ni ginekološki razlog za sekciju. Ali je doktorica koja mi je vodila trudnoću posavjetovala sekciju.

Kidsinfo: Zbog čega?

Bojana: Kako praksa pokazuje, dijabetičarke koje uspiju iznijeti trudnoću do 37. sedmice, bivaju porođene sekcijom kada uđu u 37.  sedmicu, a te se trudnoće, u visokom procentu, završavaju fatalno, prvenstveno po bebu, a visok je rizik od komplikacija i za majku. U periodu između 37. i 38. sedmice sam imala izražene hipoglikemije koje su predstavljale rizik za bebu jer bi jedno gubljenje svijesti u tom gestacijskom periodu bilo fatalno. Nakon što smo detaljnije analizirali stanje, odlučila sam se za sekciju sa spinalnom anestezijom jer je moj život, kao i život bebe bio iznad želje za porođajem prirodnim putem.

Kidsinfo: Kako ste reagovali kada Vam je doktorica zakazala carski rez, tačnije kada ste postali dodatno svjesni rizika o kojem ste prethodno govorili?

Bojana: Bila sam izuzetno mentalno stabilna. Veliko povjerenje sam imala u dr Aidu Đurđević i cijeli tim, te rizik nije bio opcija. Radovala sam se što ću biti budna i svjesna u trenutku kada moja beba dođe na svijet. To je bila moja pokretačka snaga koja je neutralisala svaki strah.

Kidsinfo: Kako ste se osjećali u momentu kada ste kćerku prvi put uzeli u naručje?

Bojana: Kada je doktorica rekla da sam rodila djevojčicu i čestitala mi, naredno što sam čula bio je Srnin plač. Kada su mi je spustili u naručje, mislim da nije postojala srećnija osoba na svijetu. Možda i postoje neke veće sreće, ali ja ih nisam doživjela.

Kidsinfo: Neposredno nakon porođaja pojavila se neočekivana komplikacija. O čemu je riječ?

Bojana: Sama sekcija je protekla uredno i bez ikakvih komplikacija do trenutka kada je beba već bila van mog tijela. No, nekoliko minuta nakon toga sam doživjela, takozvanu, krizu svijesti, nakon čega su mi dali totalnu anesteziju kako bi se operacija, odnosno sekcija završila bez problema. Naravno, dobila sam i glukozu. Sve što se desilo u sali nije ostavilo nikakve posljedice po moje zdravlje, a svakako ni po bebino.

Ja sam primjer da se, nakon 24 godine života s dijabetesom i ovisnosti o insulinu, može ostati u drugom stanju, iznijeti uredna trudnoća i roditi zdravo dijete. Zato smatram da, ukoliko dovoljno jako želimo, onda i možemo

Kidsinfo: Koliki Vam je morao biti nivo šećera u momenti kada ste ušli u operacionu salu?

Bojana: Tog jutra, kada sam uša u salu, imala sam šuk 6,8mmoll, a venski sam dobila glukozu koja podigla nivo šećera kada je sekcija započeta.

Kidsinfo: Kakvo je Vaše zdravstveno stanje sada, s posebnim aspektom na dijabetes?

Bojana: Oporavak, na moje iznenađenje, ide daleko brže i bolje od očekivanog. Organizam se postepeno vraća u normalno stanje, a što se tiče dijabetesa povremeno imam blage oscilacije i hipoglikemije jer dojim, a to pomalo opterećuje organizam i crpi energiju.

Kidsinfo: Preporučuju li se sada neke češće kontrole u odnosu na inače?

Bojana: U zavisnosti od stanja potrebno je raditi i kontrole. Ja ću svoju kontrolu kod dijabetologa uraditi kada prođe mjesec od porođaja, a dalji tok kontrola odrediće moj dijabetolog.

Kidsinfo: Nije tajna da je dijabetes nasljedna bolest. Jesu li doktori, u tom kontekstu, vršili pretrage kada je zdravlje Vaše kćerke u pitanju?

Bojana: Ja sam u desetoj sedmici trudnoće radila prenatalni test koji je bio uredan, a predispozicije da beba ima dijabetes su procentualno niske. Nasljedni faktor postoji, ali to ne mora da znači da će dijete ikada imati neki oblik dijabetesa.

Kidsinfo: Često možemo čuti o rizicima koje trudnoća, a zatim i porođaj dijabetičarke sa sobom nosi. Jeste li i u jednom momentu imali strah? 

Bojana: Trudnoća i porođaj kod dijabetičarki sigurno sa sobom nose malo više rizika od mogućih komplikacije nego kod zdravih žena čega sam bila vrlo svjesna kada sam počela da planiram trudnoću. Strah je za mene nepoznanica. Nikada nisam htjela da dozvolim sebi da me nepotrebna osjećanja sputavaju u životnoj odluci da postanem majka. Na mnogo toga ne možemo da utičemo, ono što treba da se desi, desiće se…

Kidsinfo:  Jeste li tokom prethodnih devet mjeseci često nailazili na pitanje: „Kako si se usudila“?

Bojana: Bezbroj pitanja, sugestija, nevjerice, osuda ali i divljenja sam doživjela u proteklih devet mjeseci. Mnogo energije sam uložila u održavanje uredne trudnoće i u to da tokom devet mjeseci radim, putujem i imam jako bogat društveni život. Ali danas kada pogledam svoju kćerku, zahvalna sam Bogu i ne žalim ni za čim što sam učinila da ona danas bude pored mene.

U periodu između 37. i 38. sedmice sam imala izražene hipoglikemije koje su predstavljale rizik za bebu jer bi jedno gubljenje svijesti u tom gestacijskom periodu bilo fatalno. Nakon što smo detaljnije analizirali stanje, odlučila sam se za sekciju sa spinalnom anestezijom jer je moj život, kao i život bebe bio iznad želje za porođajem prirodnim putem

Kidsinfo: Šta biste savjetovali ženama koje se zbog dijabetesa plaše da ostanu u drugom stanju?

Bojana: Savjetujem da se trudnoća u ovom slučaju planira, da se tijelo na pravi način pripremi. Neophodno je imati visok stepen pažnje kada je u pitanju mjerenje glikemija i doziranje terapije,  te kada je u pitanju način ishrane i obavezno korištenje adekvatnih suplemenata. Ja sam primjer da se, nakon 24 godine života s dijabetesom i ovisnosti o insulinu, može ostati u drugom stanju, iznijeti uredna trudnoća i roditi zdravo dijete. Zato smatram da, ukoliko dovoljno jako želimo, onda i možemo.

Intervju u kojem je Bojana govorila o trudničkim danima pročitajte ovde.

(Milica Brčkalo Gajić, Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Jelena Blagojević Harbinja: Stvari bez kojih ne idemo na more

Naredna priča

Video: Posjetite skriveni bh. raj prirode

Najnovije iz Uncategorized

-->