fbpx
//

Vodič: Gdje sve možemo putovati trenutno

Robert Dacešin, vlasnik profila “Rio priče s putovanja”, poznat je po tome što posjećuje atraktivne svjetske destinacije o kojima piše na svoj stranici, te na taj način brojnim zaljubljenicima u putovanja olakšava kada je riječ o izboru destinacije koju će posjetiti i pripremi za put.

U postu koji je objavio danas na svom Instagram profilu Robert je otkrio u koje to zemlje možemo putovati uprkos trenutnoj situaciji s korona virusom.

U nastavku pročitajte njegov tekst.

Iako se možda čini da je svijet trenutno zatvoren, te da ne postoji mnogo mjesta na koja možemo putovati, ipak nije tako. Naime, u ovom trenutku, postoje čak 73 zemlje u koje možemo putovati bez ikakvih restrikcija, što je više od 1/3 svijeta, a putovanje u još neke moguće je u određenim slučajevima! Evo u koje zemlje, ljudi iz našeg regiona mogu putovati sada.

EVROPA – Putovanje je moguće u svega mali dio Evrope.
Bjelorusija, Makedonija, Albanija, Bugarska. Putovanje u pojedine zemlje EU, moguće je za stanovnike Hrvatske jedino.

AFRIKA – Dobar dio Afrike je dostupan za putovanje.
Bocvana, Burkina Faso, Kape Verde, Centralnoafrička Republika, Komori, DR Kongo, Džibuti, Egipat, Ekvatorijalna Gvineja, Etiopija, Gabon, Gambija, Gana, Gvineja, Kenija, Lesoto, Malavi, Mali, Mauritanija, Namibija, Republika Kongo, Ruanda, Reunion, Siera Leone, Somalija, Južnoafrkčka Republika, Sudan, Sao Tome i Prinsipe, Tanzanija, Togo, Tunis, Uganda.

JUŽNA AMERIKA – Oko pola Južne Amerike je trenutno otvoreno za putovanja.
Bolivija, Brazil, Čile, Kolumbija, Ekvador, Gvajana.

CENTRALNA AMERIKA – Moguće putovanje u sve i jednu zemlju
Belize, Kostarika, El Salvador, Gvatemala, Honduras, Nikaragva, Panama

SJEVERNA AMERIKA – Meksiko, SAD (zvuči neobično, ali u SAD je trenutno moguće ući bez bilo kakvog testa i karantina).

KARIBI – Putovanje moguće u gotovo sve karipske zemlje.
Antigva i Barbuda, Aruba, Bahami, Barbados, Kuba (samoizolacija od 2 dana potrebna pri ulazu), Kurasao, Dominika, Dominikanska Republika, Grenada, Gvadalupe, Haiti, Jamajka, Martinik, Portoriko, Sveti (Saint) Kits i Nevis, Sveta Lucija, Sveti Martin.

AZIJA – Putovanje moguće u veoma mali dio zemalja.
Pakistan, Avganistan, Maldivi, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati.

AUSTRALIJA I PACIFIK – Trenutno nije moguć ulazak niti u jednu zemlju.

Za ulazak u većinu ovih zemalja, potreban je PCR test. Odlazak u karantin nije potreban niti za jednu zemlju.
Ako izuzmemo kratkoročni stres koji se obično stvori prilikom iščekivanja rezultata PCR testa, kao i još kratkoročniju, ali definitivno jaču bol, koja nastane kao posljedica toga što ti duboko u sinuse, dok ti oči ne zasuze, gurnu štapić ne bi li ti uzeli uzorak za isti, putovanje u vrijeme korone i nije tako loše. Sve je pretežno jeftinije nego prije i nema gužvi. Niti na aerodromima, niti u gradovima i popularnim turističkim destinacijama. Pitanje je koliko će potrajati da se te gužve vrate, ali masovni turizam kakav poznajemo, sa gomilom turista koji, međusobno se žustro boreći, traže savršeno mjesto za slikanje ispred Ajfelovog tornja ili Sagrade Familije, nešto je što vjerovatno nećemo vidjeti još neko vrijeme, a možda i stvar prošlosti.

(Rio priče s putovanja, Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Pedijatrica Zagorka Vidović za Kidsinfo: Kada je pravo vrijeme da beba sjedi i da li koristiti hodalicu i kengura

Naredna priča

Uživa u trudnoći: Poznata blogerica otkrila spol bebe

Najnovije iz Destinacije svijeta

-->