fbpx

U Općoj bolnici uspješno porođena još jedna trudnica pozitivna na korona virus

Na Odjeljenju za ginekologiju i akušerstvo Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” je uspješno obavljen i četvrti porod trudnice pozitivne na SARS COV2 (PCR test).

S obzirom da je postojala akušerska indikacija za carski rez, porod je urađen u spinalnoj anesteziji i protekao je uredno a majka i beba su dobrog općeg stanja, saopćeno je iz Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš”.

Porodilište Opće bolnice radi redovno i prima sve pacijentice a u Ustanovi se strogo  poštuju svi propisani protokoli vezano za zaštitu od Covid-19.

Covid pozitivne pacijentice se primaju u izolacijsku sobu u kojoj se medicinski zbrinjavaju tokom boravka u bolnici, uz korištenje preporučene lične zaštitne opreme i pacijenta i osoblja.

Globalni podaci ukazuju da veliki broj trudnica prolazi sa blagom kliničkom slikom, i da su prenosioci virusa. Ako dođe do infekcije Covid-19, simptomi su obično blagi, do srednje teški, te dolazi do potpunog oporavka. Do sada nema podataka koji ukazuju na povećanu incidencu pobačaja ili smrti fetusa, kao posljedica infekcije Covid-19. Zabilježeni su rijetki slučajevi prijevremenih poroda kod inficiranih majki, navodi se u saopćenju.

Na način poroda ne bi trebalo da utiče prisustvo Covid-19, osim ako respiratorno stanje majke ne zahtijeva hitni porod. Za spontani vaginalni porod nije kontraindicirana epiduralna analgezija, za operativno završavanje poroda prednost se daje regionalnoj, spinalnoj anesteziji, zbog toga što intubacija značajno povećava rizik od prenošenja koronavirusa na prisutno osoblje.

Također, do sada nije dokazan slučaj vertikalnog prenosa infekcije sa majke na dijete.  Glavni rizik za novorođenčad je dojenje, kada je u pitanju bliski kontakt s majkom, i koja vjerovatno širi zarazne kapljice zrakom.

Preporučuju se pojačane higijenske mjere, pranje ruku, izbjegavanja kašljanja ili kihanja u blizini djeteta, uz obaveznu masku koja čvrsto prekriva nos i usta, po mogućnosti i vizir.

Uz te mjere opreza nema potrebe za strahom, te se odmah po porodu omogućuje i ostvaruje prvi psihofizički kontakt djeteta sa majkom, koji je dokazano najdragocjeniji za njegov budući razvoj i počinje se sa dojenjem. U svjetlu postojećih dokaza, savjetujemo da prednosti dojenja nadmašuju sve potencijalne rizike od prenosa virusa putem majčinog mlijeka, poručuju iz Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš”. 

(FENA, Kidsinfo.ba) 

Prethodna priča

Novi video Slađane Ikić: Bh. destinacija koju možete posjetiti s bebom

Naredna priča

Godišnji odmor kod kuće: Mi znamo kako možete uživati

Najnovije iz VIJESTI

-->