Jedan od klasika irske kuhinje jeste i hljeb bez kvasca. Recept za njega, kako kažu u Irskoj, nastao je slučajno početkom 19. stoljeća kada je jednoj domaćici mlijeko postalo kiselo. Probala je napraviti hljeb s kiselim mlijekom i sodom bikarbonom. Rezultat je bilo mekano tijesto i sjajna hrskava korica – i tako je recept izvrsnog hljeba postao dio historije.
Potrebni sastojci:
- 400 g dmBio pšeničnog brašna
- 2 kašike dmBio praška za pecivo
- 350 ml dmbio napitka od soje natur
- 4 kašike dmBio maslinovog ulja
- 1 kašika dmBio sezama
- 1 kašika svježe cijeđenog limunovog soka ili dmBio limunovog soka
- 1 kašika dmBio soli
Priprema:
-
Rernu zagrijte na 180 °C.
-
U posudi pomiješajte suhe sastojke: brašno, prašak za pecivo i so.
-
Dodajte tečne sastojke: napitak od soje, limunov sok i maslinovo ulje te sve dobro pomiješajte. Kratko mijesite rukama dok tijesto ne postane glatko.
-
Tijesto formirajte u oblik hljeba po želji (ovalni/okrugli) i stavite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Oštrim nožem lagano okomitim crtama prerežite gornju površinu hljeba. Pospite susamom i pecite 40–45 minuta.
Prijatno!
(dm-drogeriemarkt.ba, Kidsinfo.ba)