Roštiljanje bez mesa mnogima je tabu. No, roštilj nudi mnogo više od odrezaka, pljeskavica, ćevapčića i piletine. Vegetarijanski roštilj može biti doista uzbudljiv, posebno s kreativnim receptima iz kuharice Paula Ivića “Vegetarijanska ljetna kuhinja”. Patlidžani na žaru, tofu u lišću banane i hamburgeri s gljivama donose puno raznolikosti na vašu ploču za roštiljanje. Samo isprobajte i uživajte…
Tofu u lišću banane
Sastojci za 3-4 osobe:
- 1 poriluk
- 1 mrkva
- 1 paprika
- 1 mali korijen celera
- 150 g mahuna graška
- 1 crveni luk
- 4 kašike sezamovog ulja
- 2 kašike ulja sjemenki grožđa
- sok od 1 limete
- 8 kašika sojinog umaka
- 1 kašika sjemenki korijandera
- 1 kašika meda
- 1 češanj češnjaka
- 1 kriška đumbira
- 1 list Kaffir-limete
- 250 g tofua
- lišće banane (dostupno u dobro opskrbljenoj trgovini azijskom hranom)
Priprema:
- Povrće (poriluk, mrkvu, papriku, celer, mahunu graška, luk) po potrebi ogulite i narežite na sitne trakice. Popržite sjemenke korijandera i zgnječite češanj češnjaka. Pomiješajte sezamovo ulje, ulje sjemenki grožđa, sok limete i sojin umak. Dodajte popržene sjemenke korijandera, med, češnjak, đumbir, list Kaffir limete i narezano povrće.
- Izrežite tofu na kriške od 2 cm i ostavite da se marinira 3-5 sati.
- Lišće banane izrežite u pravokutnike (25 x 15 cm) i kratko ih zagrijte u tavi, kako bi listovi bili elastičniji.
- Dodajte marinadu na listove, stavite tofu na vrh i završite s povrćem. Omotajte list banane oko tofua i zavežite vezicom za pečenje. Pecite kratko s obje strane na roštilju.
Mini hamburger s gljivama
Sastojci za 8 mini hamburgera:
Za peciva:
- 250 g brašna (tip 405)
- 5 g šećera
- 5 g soli
- 1 kašičica svježeg kvasca (ili ½ pakiranja suhog kvasca)
- 150 ml vode (tople vode 35 °C)
- 1 jaje
- 2 kašike sezama
- brašno za rad
Za marinadu:
- 1 mala vezica peršina
- 1 češanj češnjaka
- 1 mala čili papričica
- 4 kašike maslinovog ulja
- krupna morska sol
- 1 prstohvat mljevene paprike
Dodatno:
- 4 veće gljive (šampinjoni, bukovače, vrganji…)
- 250 ml umaka od rajčice
- rajčice
- krastavac
- cheddar sir
Priprema:
- Pomiješajte mikserom brašno i sol sa šećerom, kvascem i vodom sobne temperature dok ne dobijete glatko tijesto. Poklopite i ostavite da se diže najmanje 1 sat na toplom mjestu.
- Pećnicu zagrijte na 210 °C. Umutite jaje. Razvijte tijesto i na pobrašnjenoj radnoj površini oblikujte 8 kuglica. Ostavite ih da odmore poklopljene krpom još 20 minuta. Premažite jajetom i pospite po želji sezamom. Pecite u vrućoj pećnici 7-10 minuta i potom pustite da se pecivo ohladi na žičanom stalku. Za marinadu grubo nasjeckajte peršin i češnjak, čili narežite na sitne kolutiće. Pomiješajte sve sastojke i marinadu ostavite na stranu.
- Očistite gljive, ogulite kožicu, narežite na kriške debljine 1 cm. Premažite marinadom i ostavite da se mariniraju 10-ak minuta. Pažljivo promiješajte marinadu i gljive prije pečenja, bez lomljenja kriški gljiva. Roštiljajte ih na žičanom postolju ili u foliji.
- Polovicu peciva stavite na roštilj dok ne postane hrskavo. Na podlogu od peciva rasporedite 1 kašiku umaka od paradajza, 1 krišku paradajza, 1 krišku krastavca, 2-3 kriške gljiva i ½ kriške sira. Stavite poklopac vrućeg peciva i brzo poslužite uz dodatni umak od rajčice.
Ciabatta s patlidžanima na žaru
Sastojci za 4 osobe:
- 1 crvena paprika
- 1 crveni luk
- 7 kašika maslinovog ulja
- 1 rajčica
- morska sol
- papar
- 2 kašike smeđeg šećera
- 3 kašike kapara
- 2 kašike balzamičnog octa
- 250 g patlidžana
- Brašno
- 600 g mozzarelle di buffala
- 4 listića sviježeg bosiljka
- 2 male ciabatte
- sitno sjeckani crveni luk za garniranje
- Krasuljica (ili peršin) za garniranje
Priprema:
- Papriku i luk očistite i narežite na tanke trake. Propržite povrće u 3 kašike ulja oko 5 minuta. Četvrtinu paradajza narežite i dodajte paprici sa 100 ml vode, začinite solju, biberom i šećerom. Kuhajte 20 minuta. Dodajte kapare i ocat. Pržite u pire i ostavite da se ohladi.
- Patliđane narežite na tanke kriške. Posolite i ostavite oko 30 minuta da puste sok. Dobro ocijedite, uvaljajte u malo brašna i preostalo maslinovo ulje i pecite na roštilju dok ne dobiju lijepu boju.
- Mozzarellu narežite na kriške i dodajte listiće bosiljka.
- Ciabattu prepolovite i jednu polovicu ispecite na roštilju 2-3 minute. Ispečenu polovicu peciva premažite kremom od paprike, dodajte mozzarellu, patlidžane, luk i krasuljicu.
(dm-drogeriemarkt.ba, Kidsinfo.ba)